Begreppet vinterträdgård härstammar från 1700-talet då det förekom att man byggde ut herrgårdar och slott med ett inglasat uterum. Rummet var ofta fyllt av växter, gärna exotiska, och fungerade som en förlängning på boningshuset. Människorna kunde därmed gå från ett rum i huset direkt ut i det exotiska rummet.
På den tiden fanns inte fönsterglas med samma isolerande effekt som idag och vinterträdgården var därmed kall under vintern, men ofta fanns en kamin eller annan värmekälla som gjorde att temperaturen hölls på en nivå så att känsliga växter kunde överleva.
Den första kända byggnaden uppfördes på 1800-talet i Regent’s park i London. Andra kända byggnationer är tex Crystal Palace som också ligger i London.
*JUST NU* fina rabatter på uterum från Skånska Byggvaror
Vad innebär en vinterträdgård idag?
Idag används begreppet lite annorlunda. Uterumsleverantörerna har anammat ordet och använder det som en av klassificeringarna på hur pass isolerat ett uterum är. En vinterträdgård är den mest isolerade varianten och är skapat för användning och uppvärmning året runt.
Om du vill kunna nyttja ditt uterum ofta och under årets alla månader så är detta det rätta alternativet för dig. En vinterträdgård är välisolerad i alla delar av konstruktionen – både i golv, tak, väggar, fönster och dörrar.
Men det gäller att bygga rätt från början och vara noggrann genom hela bygget för att slutresultatet skall bli tätt och energieffektivt. Läs igenom allt under fliken Bygga Uterum så bildar du dig en mycket bra uppfattning om vad det innebär att bygga och göra rätt materialval genom hela processen.
Ibland används termen vinterträdgård när man vill bygga ett skyddande rum för ömtåliga exotiska växter. Oftast är det ett orangeri man menar och det kan du läsa mer om på länken.
Vilka är fördelarna med ett vinterbonat uterum?
Ett inglasat uterum är en plats som släpper in ljus och skapar en helt annan närhet till naturen och trädgården än ett rum i ditt befintliga hus gör. Inte sällan blir detta husets mest använda rum och då kan det vara underbart att ha möjlighet att nyttja det året runt utan att frysa.
Många som bygger ett enklare uterum ångrar sig i efterhand och önskar att de hade byggt en vinterträdgård istället, eftersom de använder rummet så pass mycket. Självklart går det att värma upp ett enklare uterum vid behov, men det blir ofta betydligt dyrare i elkostnad och komforten i ett oisolerat uterum vintertid är mycket dålig.
Fördelen med vinterträdgården är alltså tillgängligheten och den jämna temperaturen över året. Nackdelen är såklart att det blir betydligt dyrare att bygga ett så pass väl isolerat rum eftersom du måste välja material därefter. Ju bättre isoleringsförmåga desto dyrare blir det.
Vilka materialval och glaspartier krävs för vinterträdgårdar?
Det första du bör tänka på är själva grunden för uterummet. Ett rum som skall värmas upp året runt kräver mycket god isolering i grunden i form av en gjuten platta eller isolerat träbjälklag med minst 250 mm cellplast. Den gjutna plattan lämpar sig också särskilt bra om du planerar att lägga in elburen golvvärme.
Du behöver också välja tak, väggar och glaspartier som har rätt isolering för ändamålet. Det är ingen idé att bygga en bra grund om du sen väljer glaspartier och tak med otillräcklig isolerförmåga. Detsamma gäller även omvänt – om du redan har en grund som du vill bygga på som inte är så bra isolerad, är det ingen idé att lägga dyra pengar på ett glasparti med hög isoleringseffekt. Räkna med att du bör investera i glaspartier med ett U-värde på 1-2, du kan läsa mer om detta på sidan om skjutdörrar.
Lyftskjutpartier för riktigt täta konstruktioner
Om du vill hålla ditt rum uppvärmt till inomhustemperatur året om, dvs ca 22 grader, behöver du satsa på glaspartier med bästa isolerförmåga och dessutom lyftskjutpartier.
Lyftskjutpartier skiljer sig ifrån vanliga skjutpartier på så sätt att de i stängt läge är helt nedsläppta i gummilisten, när du öppnar upp dörrarna så lyfts de upp för att sedan föras åt sidan. Den här konstruktionen ger ett mycket tätt glasparti, betydligt tätare än vad ett vanligt skjutparti är trots bästa isoleringsgrad.
Med ett lyftskjutparti kan du vara helt trygg i att du har ett riktigt tätt och energieffektivt uterum. Lyftskjutpartier kallas även för fasadpartier och lämpar sig utmärkt för att fästas direkt i husfasaden om du skulle vilja det.
Uterum i byggsats eller arkitektritad lösning?
Detta är både en smaksak och en fråga om budget. Med ett uterum i byggsats från en uterumsleverantör kommer du långt, men med en arkitektritad lösning kan du verkligen skapa den vinterträdgård som du drömmer om.
De flesta uterumsleverantörer är idag väldigt flexibla och nästan alla uterum som byggs idag skräddarsys på något sätt vad gäller mått och utseende. Om du vill anlita en arkitekt för att skapa ditt drömrum, hör med en uterumsleverantör först om det finns några begränsningar i mått och vad som kostar extra i form av att skräddarsy. Med den informationen kan arkitekten sen skapa en lösning som blir både snygg och kostnadseffektiv.
Pris och kostnad
I princip alla uterum som byggs är olika och därmed är det svårt att säga vad kostaden landar på i slutändan. Allt beror på hur du vill kunna nyttja ditt rum och vilka material du väljer. Priset kan ligga på allt mellan tiotusentals kronor till flera hundratusen.
Orangeri, platsen där både du och växterna stortrivs
Lusthuset – trädgårdens juvel