Bygga uterum själv eller lägga ut jobbet?

Att bygga själv eller inte är en fråga som i princip alla som skall bygga uterum ställer sig. Den är inte helt lätt att besvara och egentligen är det bara du som kan fatta ett beslut. Men för att kunna göra det så behöver du veta vad de olika alternativen innebär och det tänkte vi reda ut i den här artikeln.

bygga uterum själv

3 viktiga frågor att besvara

Vi rekommenderar att du börjar med att tänka igenom de tre punkterna nedan för att du skall få en bättre bild av dina önskemål och förutsättningar inför projektet. När du svarat på dessa blir det betydligt enklare att fatta beslut om du skall bygga uterum själv eller inte.

1. Hur vill du kunna använda rummet, vilka funktioner skall det ha?
2. Vad har du för förkunskaper/erfarenheter när det gäller att bygga själv?
3. Vilken är din budget?

1. Rummets användning och funktioner

Vilken typ av uterum du skall bygga beror till stor del på hur du vill kunna använda det. Om ditt huvudsyfte är att göra en inglasning på din befintliga veranda så räcker det med att bygga ett enklare sommar-rum. Då funkar det att bygga upp uterummet på en befintlig altan eller trätrall till exempel. Detta gör att projektet blir lite mindre.

Bygga-sjalvÄr du mer intresserad av att förlänga säsongen under vår- och höst eller att skapa ett vinterbonat rum, dvs. ett rum som är uppvärmt året runt, är detta ett avsevärt större projekt som ställer andra krav på konstruktion,  isolering och budget.

Du kanske vill gjuta en betongplatta för att på ett energiriktigt sätt kunna lägga in golvvärme till exempel, och då har du ett mer avancerat uterumsbygge framför dig. Då kommer du troligtvis att behöva anlita proffs för t ex grundläggning, el-arbeten, mm.
Osäker på vad du vill? Börja här Om du är osäker på vilket typ av uterum du skall bygga så rekommenderar vi att du läser artikeln Sommar-rum eller vinterträdgård? först.

 

1 Bildgalleri 100 uterum

*JUST NU* fina rabatter på uterum från Skånska Byggvaror

 

2. Erfarenheter från tidigare byggprojekt

Om du funderar på att bygga ett inglasat uterum själv så kan det vara bra att göra en självrannsakan innan du sätter igång. Hur många byggprojekt har du gjort tidigare? Tycker du att det är roligt att bygga? Hur mycket tid kan du lägga på att bygga? Ett byggprojekt vid sidan av ett heltidsjobb och småbarn kanske inte får första prioritet när vardagens sysslor också måste utföras. Var ärlig mot dig själv Försök vara ärlig mot dig själv kring hur mycket tid och möda du tror att du klarar av. Det är alltid svårare att be om hjälp i efterhand när något kanske blivit galet än att göra det rätt från början.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

bok-uterumVill du veta mer?

Läs svaren på de vanligaste frågorna som blivande uterums-ägare har:

Klicka här >>
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Har du byggvana? Även om det inte handlar om att bygga ett slott så kräver det en hel del förkunskaper att bygga ett rum som både är snyggt, funktionellt och hållbart. Om dina byggkunskaper inte är så stora kan det faktiskt vara ett smart drag att låta bli. Oavslutade byggprojekt finns det gott om och du vill ju att ditt uterum skall bli färdigt inom en rimlig tid, eller hur? Okunskap kan både dra ut på tiden och göra att det blir dyrare i slutändan. Billigare att göra jobbet själv Om du däremot har erfarenhet av andra byggprojekt och känner dig säker på de olika momenten som ett bygge kräver kan det bli betydligt billigare att bygga själv än att anlita fackmän eller köpa färdiga delkomponenter (tex stomme). En nackdel kan dock vara att det ofta tar längre tid eftersom du kanske inte har möjlighet att bygga på heltid annat än under semestern.

3. Hur stor är din budget?

Att bygga uterum kostar en slant, ingen tvekan om det. Det finns lösningar från tio-tusentals kronor till många hundra-tusentals kronor och allt däremellan och sannolikt avsevärt högre summor också. Gör en ordentlig genomgång av din ekonomi och ta reda på vilket ekonomiskt utrymme du har att röra dig med. Sätt ett max-tak för vad projektet får kosta och håll dig till det. Det är aldrig roligt när ett byggprojekt skenar iväg kostnads- och tidsmässigt och påverkar övriga delar av ditt liv. Att undvika problem En bra plan, en väl genomtänkt lösning samt koll på både tid och pengar är ett utmärkt sätt att undvika problem. När du vet hur stora resurser du har att röra dig med så blir det allt lättare att fatta rätt beslut. Generellt kan man säga att om du har goda förkunskaper i att bygga så blir det billigare att bygga uterum själv än att köpa färdiga delkomponenter eller lägga ut på snickare eller entreprenad.

1 Bildgalleri 100 uterum

Analysera dina svar

Vid det här laget bör du veta vad för typ av uterum du vill bygga och du har också funderat igenom dina förkunskaper och din budget. Nu gäller det att analysera din situation och göra det val som passar dig bäst på alla sätt.

För att underlätta din beslutsprocess har vi tagit fram en lista på fördelar och nackdelar med de vanligaste lösningarna.

Bygga uterum själv – fördelar

–       Det blir ofta billigare
–       Du kan få ett uterum som ser ut precis som du vill
–       Du har själv kontroll på alla delmoment, komponenter och materialval
–       Du får den kvalité du själv bestämmer

Bygga uterum själv – nackdelar

–       Det tar sannolikt längre tid
–       Det kan bli dyrare än planerat
–       Du kan få problem med tex. fukt om du valt fel material eller inte gjort rätt
–       Du får ingen garanti på ditt uterum

Färdiga komponenter, montera själv – fördelar

–       En stor del av jobbet är redan klart, du sparar tid
–       Du får (oftast) garanti på byggsatsens komponenter
–       Alla komponenter är framtagna med precision i måtten = lätt att montera
–       Byggsatsen innehåller kompletta instruktioner för hur du monterar ihop uterummet 

Färdiga komponenter, montera själv – nackdelar

–       Trots leverantörernas försäkran så kan det ta längre tid än du tror att montera en byggsats
–       Du ansvarar själv för att bygga själva grunden som uterummet skall stå på
–       Du får ingen garanti på de delar som inte ingår i byggsatsen
–       Det blir oftast dyrare än att bygga själv
–       Det blir svårare att styra över uterummets utseende

Totalentreprenad – fördelar

–       Kräver absolut minsta egna engagemang, bra för dig med lite tid
–       Du får (oftast) garanti på hela bygget, från golv till tak
–       Du behöver endast kommunicera med en part i processen
–       Kan innebära lägre totalkostnad (investering+drift)

Totalentreprenad – nackdelar

–       Detta är ofta den dyraste lösningen investeringsmässigt

Andra alternativ

Ditt val står faktiskt inte bara mellan att bygga allt själv eller att köpa en helt färdig lösning. Det finns lite olika alternativ;

  1. Planera, rita och bygg helt själv
  2. Planera och rita själv och låt snickare bygga
  3. Anlita en arkitekt för att planera och rita och snickare för att bygga
  4. Köpa färdiga komponenter och montera själv
  5. Köpa färdiga komponenter och låt snickare eller leverantören montera
  6. Anlita en Totalentreprenör, där denne agerar som samordnare av alla olika entreprenader, t ex grundläggning, bygg, glas, solavskärmning, bevattning, el,.

Ansvar & garanti

Två viktiga delar är ”ansvar” och ”garanti”. Anlitar du någon annan för jobbet får du sannolikt båda. Det skall dock påpekas att ansvar och garanti bara ger trygghet om den som lämnat dem fortfarande existerar, dvs att bolaget inte har gått i konkurs. Var därför noga med att kolla upp hur länge bolaget har funnits och prata med referenskunder. Gör du arbetet själv får du nöja dig med att vara utan, dvs. du ansvarar själv för båda.

Vad som blir den bästa lösningen för dig går inte att svara på rakt av, men förhoppningsvis har du fått lite vägledning i hur du skall gå tillväga för att fatta rätt beslut.

bok

Nästa steg
Läs vidare om hur du går tillväga för att planera och göra en ritning uterum här.