Varm- eller kallväxthus?

Ett växthus använder värmen från solen för att skapa och bibehålla en varm miljö för att olika växter skall trivas. När solen går ned och temperaturen sjunker minskar mängden värme inne i växthuset. Beroende på vilka typer av växter du vill odla så kan du behöva installera värme i växthuset. Växthus delas in i fyra kategorier utifrån hur mycket tilläggsvärme som behövs.

 

*JUST NU* Rabatt på växthus hos Skånska Byggvaror

 

1. Kallväxthus är ett växthus som helt saknar uppvärmning och enbart förlitar sig på att solens strålar skall värma upp miljön inuti. De erbjuder en skyddande miljö mot väder och vind och kan bli mycket varma när solen ligger direkt på. Temperaturen minskar dock snabbt så fort solen går ned och under vinterhalvåret är det minusgrader inne i huset. Kallväxthus är perfekta för att förkultivera plantor på våren, och erbjuder en förlängd odlingssäsong in på hösten. Nackdelen är att de är beroende av vädret och om sommaren inte bjuder på särskilt många soltimmar kan önskat odlingsresultat utebli. Ett ouppvärmt växthus är det billigaste alternativet men också det mest begränsade vad gäller val av växter som du kan odla.

2. Frostskyddande växthus är varmare än kallväxthus, de håller temperaturen ovan nollan – någonstans mellan 7 och 10 grader. Genom att hålla en sval temperatur ovan fryspunkten kan frostkänsliga växter som t.ex. hibiskus eller pelargonier övervintra utan problem. Det enklaste sättet att skapa ett svalt växthus är att sätta in en värmefläkt med frostvakt i ditt kallväxthus som slår till när temperaturen går under en viss grad. Detta kan du själv ställa in och på så sätt slipper du ha värme på hela tiden. I ett frostskyddat växthus kan du även övervintra olivträd, citrus och andra växter som kräver medelhavsklimat.

3. Varmväxthus håller en något högre temperatur, minst 13 grader, som gör att du kan odla och övervintra ett relativt brett urval av växter. I ett varmväxthus trivs de allra flesta växter förutom tropiska sorter som kräver ännu högre temperatur, se nedan.

4. Tropiska växthus som skall användas för att övervintra exotiska och tropiska växter måste ha en temperatur på minst 15 grader året runt. Detta är den dyraste formen av växthusbygge eftersom det ställer högre krav på grund, materialval och isolering i växthuset. Både en värmekälla samt växtlampor är oftast nödvändiga för att bibehålla en högre temperatur. Den här typen av växthus lämpar sig bäst för den erfarne och mycket entusiastiske växthusodlaren.