Hur du väljer rätt skjutpartier till uterummet

För dig som skall bygga ett uterum är glaspartier en självklar och viktig del. De flesta som bygger uterum väljer att installera skjutdörrar som utgör en eller flera av rummets väggar. Du kan själv välja om du vill göra alla väggar skjutbara eller om du vill ha några fasta partier också.

skjutdörrar uterum
Glasdörrar uterum. Bild: Gap Interiors /Douglas Gibb

Fördelar & nackdelar med skjutdörrar 

Fördelen med skjutdörrar är att du kan skjuta dem åt sidan och därmed få en känsla av att befinna dig utomhus, särskilt om du har ett tak i glas eller kanalplast också. Så fort det blir lite kyligare ute så drar du bara igen skjutdörrarna och du får ett varmt och vindtätt skydd.

En nackdel med skjutpartier kan vara att även om de är av mycket hög kvalitet och med god isolerförmåga, så innebär det faktum att de är skjutbara i sidled en risk för att vind och väta kan tränga in. Man ska i alla fall vara medveten om detta.

Om du vill ha ett 100% vind- och fukt-tätt rum så rekommenderas lyftskjutpartier, du kan läsa mer om dessa i artikeln om vinterträdgårdar.

 

*JUST NU* fina rabatter på uterum från Skånska Byggvaror

 

Val av isoleringsgrad (U-värde)

Skjutdörrar uterum är gjorda i glas med olika isoleringsgrad beroende på användningsområde. Glasets isoleringsgrad mäts med ett s k U-värde, ju lägre U-värde desto bättre isolering. Man kan säga att U-värdet delar in glaspartierna i olika klasser utifrån deras förmåga att isolera värme. Vilket U-värde skall du då titta efter? Jo, som alltid när du bygger ett uterum så grundar sig även detta beslut i hur du vill använda ditt inglasade uterum.

1. Enklare uterum

För enklare sommarrum kan det räcka gott med ett vanligt fönsterglas i skjutpartierna. Det skyddar mot väder och vind och ger dig en varm och ombonad plats när solen har värmt upp rummet under dagen. U-värdet på fönsterglas ligger på omkring 5,8. Detta är ett lämpligt val om du inte har behov av ett absolut vind-, vatten- och köldtätt system.

För dig som vill ha lite mer skydd mot värmeförlust i ditt uterum är energisparglas en bra lösning. Energisparglas är belagt med en tunn metallfilm som ger en värmebevarande effekt och minskar risk för imma, kondens och rimfrost på glaset (under förutsättning att golvet är isolerat och har en fuktspärr). Energiglas har ett U-värde på omkring 3,9 beroende på tillverkaren.

2. Vår-till-höst uterum

För dig som vill förlänga säsongen och kunna använda ditt uterum från vår till höst, rekommenderas isolerglas. Fördelen med isolerglas är att de består av flera lager med glas som är ihoplimmade med en luft- eller gasspalt emellan. Detta ger en betydligt jämnare värmefördelning i uterummet under dygnet. Isolerglas har ett U-värde på omkring 2,0.

Detta är ett bra val för dig som värmer upp ditt uterum då du skall använda det, och där värmen inte står på hela tiden.

3. Vinterbonat uterum

För dig som skall använda ditt rum under hela året och vill kunna hålla det uppvärmt i längre perioder, rekommenderas partier med ett mycket lågt U-värde, annars blir värmeförlusterna för stora. För en vinterträdgård rekommenderas skjutpartier i isolerglas med ett U-värde på 1,0 och som dessutom har bruten köldbrygga i profilerna. Profiler med bruten köldbrygga Med bruten köldbrygga menas att profilerna som håller samman glaspartierna har ett annat material än tex. aluminium i mitten, detta för att förhindra att den kalla luften sprids in i rummet via profilen. Kallas även för ett isolersteg. Det finns flera typer av glas med olika funktioner, läs mer om vilka de är och vad de har för fördelar i ett uterum på sidan om Glasfakta.

1 Bildgalleri 100 uterum

Vikdörrar – ett alternativ

Ett annat alternativ till skjutpartier är vikdörrar. Vanliga skjutpartier kan bara öppnas upp så mycket som den fasta delen av partiet är brett. Men vill du kunna öppna upp ditt uterum maximalt så finns glasdörrar som viks ihop och ger en mycket stor öppning ut mot naturen. Vikdörrar uterum är dock ett betydligt dyrare alternativ, de installeras oftast i välisolerade (vinterbonade uterum) eller direkt i husfasaden som ett fasadparti.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

bok-uterumVill du veta mer?

Läs svaren på de vanligaste frågorna som blivande uterums-ägare har: Klicka här >>

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Skjutfönster

Du kan även välja att köpa fönster som skjuts i sidled. Detta kan vara ett bra alternativ på en sida av uterummet där du inte har behov av att öppna upp helt. Ett parti med skjutfönster blir såklart lite billigare än ett helt glasparti som skjuts i sidled. Skjutfönster finns med två, tre eller fyra fönster som skjuts i sidled.

Bild: Bygghemma.se


Materialval och färg på profilerna

De flesta som bygger ett uterum vill att det skall smälta in i den befintliga husbyggnaden så mycket som möjligt. Detta går att åstadkomma med val av material och färg på profilerna. Profilerna är det material som håller ihop glaspartierna, dvs. det som är mellan varje glasdel.

Aluminium eller trä
Det vanligaste materialet är aluminium men vissa tillverkare erbjuder även profiler i trä. Trä blir dyrare men kanske ger ett bättre helhetsintryck om du vill göra en påbyggnad på tex. ett äldre trähus från 30-talet.

Alla färger på RAL-skalan
På aluminiumprofilerna kan du ofta välja nästan vilken färg du vill, många leverantörer kan lackera delarna i alla färger som finns på RAL-skalan och då har du över 160 olika färger att välja emellan. Profilerna pulverlackeras eller anodiseras för att uppnå bästa möjliga resultat och en snygg finish. Ibland går det att få dem lackerade i två färger, dvs en färg på insidan och en på utsidan.

Om du bygger en vinterträdgård så rekommenderar vi att du använder profiler med inbyggd bruten köldbrygga, dvs ett annat material monters i mitten av profilen för att motverka att kall luft leds via aluminiumprofilerna in i uterummet. Annars kommer ditt uterum att läcka ut värme som ett såll och elräkningen blir inte rolig.

Skjutpartiernas hjulvaggor

För att du tyst och smidigt skall kunna dra skjutdörrarna fram och tillbaka så bör de vara tillverkade med s k buggy-hjul. Detta innebär att de går på kullager vilket ger en smidig rörelse i hjulvaggorna. Var noga med att kontrollera att kullagerhjulen är gjorda i rostfritt material innan du bestämmer dig för att investera.

Montering av glaspartier till uterum

Att montera skjutpartierna kan bli svårt om inte själva stommen är ordentligt uppbyggd. Stommen måste vara vinkelrät och välbyggd för att slutresultatet skall bli bra och för att utrymmet där glasen skall infogas skall vara exakt dimensionerade.

Om du har ett befintligt uterum och skall byta ut glaspartierna så kan det vara så att träet har svällt under åren och då kan det bli svårt att få in partiet i hålet. Ett annat problem kan vara om konstruktion är skev, då blir inte uterummet tätt och därmed kan du få problem med fukt. Det lönar sig att göra alla steg i byggnationen med största noggrannhet och precision.

Vilket pris bör du räkna med för skjutpartierna?

Vilken kostnad du bör räkna med är väldigt svårt att säga innan du vet hur stort du vill bygga, om alla delar skall vara skjutbara eller om du vill ha fasta partier, vilket glas du väljer och vilken grad av isoleringsförmåga osv. Men i runda siffror får du räkna med minst 50 – 100 000 kr om du kan montera och göra en stor del av jobbet själv. Annars får du lägga på arbetskostnaden också.

Nästa steg

För dig som funderar på att värma upp ditt uterum ibland så har vi tagit fram en bra guide om de olika lösningar som finns att välja bland, samt fördelar och nackdelar med de olika valen. Läs om detta i artikeln om uppvärmning i uterum.