Intervju med Skånska Byggvaror – Uterumsguiden!

Nedanstående intervju gjordes i samband med framtagandet av ett nyhetsbrev. Här ges du nu möjligheten att ta del av intervjun i sin helhet:

”För er som varit med ett tag så vet ni att vi gärna rekommenderar Skånska när du ska förverkliga drömmen om ditt uterum. Inte nog med att de funnits på marknaden sedan 1965, de var även tidigt ute med försäljning över internet – som drogs igång redan 1998. De senaste 20 plus åren har de verkligen skapat en fulländad upplevelse för alla uterumsälskare, oavsett om du redan byggt, eller om du är i planeringsstadiet.

Skanska_Svartinge6

Men, visa av erfarenhet så vet vi på Allt Om Uterum att det inte är självklart vad man måste göra innan själva inköpet av uterummet. Det tänkte vi prata om i dagens mejl.

I förra veckan fick vi möjlighet att ställa några frågor till Per-Ivan Christiansson som är ansvarig för Uterumssortimentet hos Skånska Byggvaror. Per-Ivan har 23 års erfarenhet av att bygga uterum och hjälpa blivande uterumsägare förverkliga sina drömmar, så det han säger känns extra tryggt.

Skanska_Per-Ivan_Christiansson

Per-Ivan Christiansson

AoU: Per-Ivan, att ha ett uterum är ett mål för många, och när man börjar gräva i det projektet så ställer sig många frågan ”Var börjar jag?”. Det finns ju några naturliga steg att tänka på, innan uterummet kan bli den oasen man är ute efter. Vad skulle du säga är de viktigaste frågorna att ställa sig själv innan man investerar i ett uterum?

Per-Ivan: Om jag tillåter mig själv att tillfälligt träda ur min roll på Skånska Byggvaror, så skulle jag säga att det viktigaste innan du väljer en uterumsleverantör är att svara på frågan hur, rent praktiskt, uterummet ska byggas. Med det menar jag att vissa har erfarenhet av att göra allting själv, andra behöver hjälp med vissa moment där kanske en erfaren kompis kan ställa upp, och ytterligare andra personer önskar att erfarna hantverkare gör hela jobbet. Det finns ju även leverantörer som tar hand om 100% av ditt projekt – vilket såklart kostar därefter.

AoU: Ok, så man börjar med en ärlig utvärdering av sin förmåga och situation. Låt oss säga att man kommer fram till att man klarar av det mesta själv med lite hjälp från kompisar – Vad är nästa steg därefter?

Per-Ivan: Att ta reda på vad som gäller för din fastighet. Det innebär att ta kontakt med byggnadsnämnden och ställa frågor som:

  • Får jag lov att bygga ett uterum?
  • Hur får jag bygga? Storlek och dimensioner?
  • Finns det andra restriktioner eller förhållningsregler som styr hur mitt blivande uterum kan se ut, eller var det kan placeras?
  • Vad behöver jag lämna in för någonting?
  • Hur lång tid tar det att få bygglov – om det behövs?

Skanska_Svartinge3

AoU: Det gäller med andra ord att se Byggnadsnämnden som en resurs där du kan få hjälp?

Per-Ivan: Precis, Byggnadsnämnden har mycket erfarenhet av denna typ av projekt, och kommer kunna berätta allt som du behöver veta/göra, och ta hänsyn till.

AoU: Och när man klarat av det grundläggande, det formella, och fått sitt bygglov om det behövs, då är det dags att beställa sitt uterum?

Per-Ivan: Nästan. Med hjälp av input från Byggnadsnämden så vet du hur stort du får bygga, och du vet också var mot/vid ditt hus du kan placera uterummet. Då kommer vi till den stora frågan som nästan alltid ligger till grund för din dröm: Vad ska du använda uterummet till? Det är den absolut viktigaste frågan tycker jag.

AoU: Det tycker vi också. Vi tar upp det ett flertal gånger i vår bok om att bygga uterum. Vill du bara njuta lite extra över sommaren när det egentligen är för kallt för att sitta ute? Vill du kunna använda det hela våren och hösten? Vill du ha mycket växter? Ska det bli ett extra sällskapsrum som snabbt kan värmas upp, kanske hela året runt?

Per-Ivan: Ja, dessa frågorna är viktiga för de styr ditt behov av isolering, samt såklart ventilation, uppvärmning, och sist men inte minst – storleken.

Skanska_Svanaskogen_02

AoU: Just det här med storleken är det många som berättat för oss att de önskar de hade byggt lite större när de ändå var igång. Uterummet blir ofta den mest populära platsen i huset. Om vi leker med tanken att läsaren av denna intervju har bestämt sig för att hennes behov är ett sällskapsrum som kan användas även vår och höst. De kommer mest sitta där för att koppla av med en god bok, eller som ett extra rum när de har gäster. Hur går denna personen vidare i processen att förverkliga sitt uterum?

Per-Ivan: Innan jag svarar på det vill jag bara ge en snabb kommentar på det du sade om ”bygga lite större när de ändå är igång”. Det med storleken håller jag helt med om, och därtill kan det vara bra att ta sig en funderare på om det är någonting annat som behöver fixas i anslutning till det nya uterummet. Kanske behöver någonting bytas? Kanske behöver elen dras om? När man ändå gör ett projekt så varför inte ta hand om de sakerna samtidigt?

För att återgå till din fråga, gällande läsaren som bestämt vad uterummet ska användas till, så tycker jag det är lämpligt att prata om en budget. Vi har inte nämnt det tidigare, men en budget finns ju alltid med i bakgrunden på något vis. För vår exempelperson, som vill bygga själv med hjälp av kompisar, så är det lite olika kostnader som behöver tas med. Allt ifrån grunden till taket och allting däremellan. Lägg till arbete runtomkring, samt timmarna man själv investerar. Det är några punkter att hålla reda på. Jag skulle rekommendera att samla allt, som behöver göras och köpas in, i en projektplan. Då skapar man sig en bra översikt.

AoU: Onekligen så är det ett antal punkter att hålla reda på. Och det har ni på Skånska Byggvaror tagit fasta på och skapat ett verktyg som underlättar ordentligt för uterumsspekulanten. Vi har själva använt er Uterumsguide, och tycker den är mycket praktisk. Kan du berätta lite mer vad den gör, och vilka möjligheter som erbjuds?

Skanska_Uterumsguiden1

Per-Ivan: Det gör jag gärna. På Skånska Byggvaror så erbjuder vi kompletta uterum. Förutom betongen till grunden, själva golvet, samt hur du ska värma upp uterummet, så kan du mer eller mindre köpa resten hos oss. Det innebär att det är många delar som vi levererar. För att hjälpa kunden att enkelt kunna bilda sig en uppfattning om sitt blivande uterum, dess design, dess färg, och dess pris, så skapade vi Uterumsguide.

Uterumsguiden är upplagd på så sätt att först får kunden välja hur hon vill använda uterummet. I vårt exempel nedan har läsaren valt ett Vår/Höst-uterum. Då visas alla modeller som är möjliga att få i Vår/Höst-konfiguration. Kunden väljer den modell som passar bäst ihop med stilen på huset i övrigt, och kan därefter börja leka och testa sig fram till ett uterum som passar deras behov, och budget. Det går att konfigurera alltifrån storleken, till vad de olika partidelarna ska bestå av, och om kunden vill ha en annan färg på partierna så anger hon det direkt i guiden. Det går till och med att ändra säsong. Priset uppdateras kontinuerligt.

Skanska_Uterumsguiden2

AoU: En av de bästa funktionerna tycker vi är att när man har konfigurerat färdigt sitt uterum så kan man bara klicka på köpknappen så läggs alla de olika delarna som ingår direkt i varukorgen och man kan genomföra sitt köp. Dessutom kan man skriva ut alla monteringsanvisningar och gå igenom i lugn och ro.

En del av våra besökare har uttryckt att just ”klämma och känna” är en viktig del i deras inköpsprocess. Internet och automatiserade guider i all ära, men ett uterum är ändå en större investering.

Per-Ivan: Visst är det så, och det är också därför vi skapade en funktion för att spara ditt uterum, genom att mejla det till dig själv. Då kan du ta med dig uterummet och åka till någon av våra butiker för att klämma och känna lite. Där har vi såklart också kunnig personal som kan hjälpa dig vidare. Kunden kan genomföra sitt köp direkt i butiken, eller spara konfigurationen och ta sig en funderare över helgen. Det är enkelt att plocka fram senaste mejlet och trycka på köpknappen när man väl bestämt sig. En intressant sidonotis i sammanhanget är att Uterumsguiden används väldigt mycket av vår butikspersonal också – som en startpunkt för en diskussion med kunden som kommit dit.

AoU: Så för att göra en snabb summering så har vi täckt följande:

  • Bestäm vem som ska bygga uterummet
  • Ta reda på vad du får lov att göra
  • Bestäm vad du vill använda uterummet till
  • Möjligtvis planera för lite större uterum än tänkt från början
  • Se över om det är några andra mindre projekt som är bra att göra samtidigt
  • Gör en budget och projektplan
  • Beställ ditt uterum

Efter uterummet är beställt så har man kommit rätt så långt i sitt projekt. Nu återstår att göra själva jobbet med att sätta ihop det. Det tror jag vi får spara till ett annat mejl. Vi vill rikta ett stort tack till dig Per-Ivan, för att du har delat med dig av din expertis. Vi tror det kommer hjälpa många att komma igång och få till sitt drömuterum i år.

Per-Ivan: Tack själv – det har varit trevligt att pratas vid. Om det är någonting annat som dyker upp så hör bara av er.

Och med det avslutar vi vår intervju med Per-Ivan Christiansson på Skånska Byggvaror.

Vi hoppas detta har varit lärorikt för dig som läsare, och om du inte byggt ditt uterum än, att du nu fått inspiration till att förverkliga din dröm.

Här har du återigen länken direkt till Skånska Byggvarors Uterumsguide.”