Bygga lusthus själv eller köpa en byggsats?

Ett lusthus är en mindre byggnad som står uppförd i en park eller trädgård. Ett rum för avkoppling, umgänge eller avskildhet – helt efter ägarens önskemål.

lusthus-tra
Bild: Woxnadalens lusthus

Lusthusen härstammar från trädgårdskonsten och började byggas i Sverige under renässansen som en ren utsmyckning. Det var en symbol för skönhet, lite som trädgårdens juvel eller krona på verket.

 

*JUST NU* fina rabatter på uterum från Skånska Byggvaror

 

Ett roligt projekt
För dig som går i tankar att bygga ett lusthus är det bara att gratulera till ett roligt projekt och många härliga stunder framöver. Många som bygger nån form av uterum har haft drömmen länge men blir ändå förvånade över hur mycket dom älskar sin nya plats och hur ofta det används. Ett lusthus är ett underbart rum att nyttja på sommaren, särskilt på kvällarna då det blir lite kyligare ute.

 

Banner-bygga-uterum-bok

Lusthus i glas

Ett lusthus kan vara både inglasat eller mer som ett rum med tak som skyddar mot väta och stark sol. Det senare håller såklart inte värmen lika bra som ett med glas men återigen beror det på hur du vill använda det. Ett lusthus i glas gör dock säsongen lite längre för här kan du sitta en bit in på hösten och njuta av att solen värmt upp huset under dagen.

lusthus-i-glas

Lusthus i glas från Classicum.

Ett vackert åttakantigt lusthus i glas med gröna profiler. Smälter in som en skön juvel i trädgården.

lusthus-glas
Lusthus i glas från Skånska Byggvaror

Lusthus och växthus i kombination
Lusthuset på bilden ovan är egentligen en kombination av ett växthus och ett lusthus. Inte så dum idé, eller hur? Användbart både att odla i samt för umgänge och bara njutning i en grön oas. De stora glaspartierna ger maximal närhet till naturen och detta alternativ kan såklart placeras varsomhelst i trädgården där du vill skapa en lugn plats för ditt ”växthus lusthus”.

Lusthus i smide

lusthus-smide

Det finns även de som är gjorda i smide, dessa är ofta lite mindre än ett lusthus byggt i trä och levereras ofta i sin helhet som en enda komponent. Lusthus smide är ofta mycket vackert utsmyckade och passar perfekt som bas för slingrande växter, klätterrosor m.m. Växterna växer upp på lusthuset och inuti har du plats för ett mindre bord och stolar. En underbar plats att sitta på och dricka kaffe medan växterna runtikring doftar.

Lusthus i byggsats


lusthus byggsats
Bild: Grästorpsstugan

Du kan antingen bygga själv eller köpa en färdig lusthus byggsats. Många leverantörer av mindre småhus och friggebodar säljer även lusthus i byggsats. Med tydliga instruktioner behöver det inte vara så svårt att sätta ihop men kom ihåg att du behöver göra en grundplatta först för att bygga upp huset på.

En färdig byggsats är ett betydligt mindre projekt än att bygga ett rum som tex. skall förankras i den befintliga husväggen och ställer inte lika stora krav på isolering och materialval. Självklart kan du bygga ett lite mer komplicerat lusthus också men då talar man oftare om ett fristående uterum.

Behövs bygglov för ett lusthus?

De flesta lusthus som kommer i färdig byggsats är mindre än 15 kvadratmeter och då behöver du inget bygglov för att uppföra det. Men om du bygger själv är det viktigt att hålla reda på kvadratmetrarna om du vill undvika att blanda in kommunen i ditt projekt.

Kom också ihåg att prata med grannarna och om du vill lägga din byggnad mindre än 4.5 meter från din tomtgräns så måste du ha ett skriftligt godkännande från grannarna.

Läs gärna artiklarna Planera och gör en ritning på ditt uterum samt Behövs bygglov för uterummet? där du hittar mycket utförliga beskrivningar.

Planera och gör en ritning på ditt lusthus


För dig som skall bygga själv rekommenderar vi att du börjar med att gå ut i trädgården och titta på var det kan passa in i miljön någonstans. Ett lusthus är ofta runt eller kantigt i formen med ljusinsläpp från alla håll så du behöver inte tänka så mycket på i vilket väderstreck du lägger det såvida du inte har höga träd eller andra byggnader som kan skugga ditt lusthus.

Gör många skisser
Såvida du inte vill köpa en färdig byggsats, utan vill göra en egen lusthus ritning, så rekommenderar vi att du gör många skisser och ger dig själv tid att tänka igenom hur du vill nyttja det, var den bästa platsen i trädgården är, hur det skall vara inrett och hur stort det skall vara. Skissa och tänk igenom och sen skissa på nytt.

Större än 15 kvm = fackmässiga ritningar
När du har en bra uppfattning om vad du vill skapa så är det dags att göra en byggnadsritning. Antingen kan du göra den själv eller så kan du ta hjälp från en fackman. Kom ihåg att om du skall uppföra en byggnad som är större än 15 kvm så behöver du söka bygglov från kommunen. Och om du skall söka ett bygglov så måste du ha fackmässigt utförda ritningar på ditt bygge.

Planera för el från början
Kommer du att behöva el i lusthuset? Det kan vara bra att tänka igenom möjligheterna med detta också innan du börjar bygga själva grunden och väljer var huset skall stå. Och som vanligt – skissa, skissa, skissa tills du är nöjd med utformning, placering, färg osv. Detta är trots allt en investering i din fastighet och framförallt i ditt välbefinnande och din livskvalitet.

Vad kostar ett lusthus?

Vad ditt lusthus kommer att kosta är svårt att säga. För dig som skall köpa lusthus i form av en färdig byggsats, finns priser från ca 30 000 – 100 000 kr och mer därtill. Om du bygger själv, anlitar en arkitekt eller snickare för att göra jobbet så måste du lägga till arbetskostnaden ovanpå materialkostnaden.

De flesta tillverkare av mindre stugor och fritidshus säljer också byggsatser och där kan du hitta billiga lusthus, eller i alla fall lösningar som inte behöver vara så dyra.Inredningen

En annan rolig del är själva inredningen. Hur skall den se ut? Skall du ha ett matbord med stolar eller en fåtölj eller båda delarna? En fotogenlampa eller två ger en levande och härlig stämning, likaså naturmaterial som trä, fårskinn och textilier. Varför inte i lin? Ett vitmålat trägolv ger också en härligt fräsch känsla som du ofta hittar i inredningsmagasinen. Hitta detaljerna som ger den där extra pricken över i-et så kommer du alltid att trivas med inredningen i ditt nya fritidsnöje.

Hjälpsamma videos och länkar

Se gärna den här hjälpsamma videon från Skogsindustrierna, för dig som skall bygga lusthus själv.

Här kan du även skriva ut en pdf med anvisningar för hur du bygger från samma källa.

Här är ett annat lusthusbygge i byggsats som du kan ladda hem från Gör Det Själv. Projektet kostar visserligen ca 50 kr men kan också förkorta din byggtid avsevärt.

Orangeri, platsen där både du och växterna stortrivs
Vinterträdgården, för användning året runt