Vill du bygga om din altan eller uteplats till en inglasad altan? Eller vill du bygga en inglasad altan helt från början? Detta är guiden för dig, full av tips och råd samt länkar till mer djupgående artiklar.
Bild: hemnet.se
Sommar-rum, vår-till-höst eller vinterbonat?
Det första du behöver fundera på är varför du vill glasa in altanen och hur du vill använda den. Är du ute efter att skapa ett väderskyddat rum som används mest på sommaren? Eller vill du kunna vistas i uterummet från vår till höst och värma upp det till och från? Vill du skapa en glasad altan som används och är uppvärmd året runt?
Beroende på hur du svarar på dessa frågor så lämpar sig olika lösningar, metoder och isolergrad för ditt ändamål, därför är detta den viktigaste frågan att besvara inledningsvis. Vi rekommenderar att du läser den här artikeln som kan hjälpa dig att besvara dessa frågor.
Inspiration & bilder
Det bästa sättet att bilda sig en uppfattning om hur du vill att din inglasade altan skall se ut och fungera, är att titta på hur andra har gjort. Vi har satt ihop ett stort bildgalleri med över 100 färdiga uterum som du kan inspireras av.
Inglasad altan inspiration
Inglasad altan pris + budget
Vilken kostnad står du inför om du vill bygga en inglasad altan? Svaret på detta är inte så enkelt, allt beror på hur du vill kunna använda rummet och vilka materialval du måste göra för att skapa det önskade resultatet. Generellt sätt kan sägas att ju bättre isolerade komponenter du väljer, desto dyrare blir det. Priset kan variera alltifrån tiotusentals kronor till hundratusentals. Men självklart kan du även bygga inglasad altan billigt också, med lite kreativitet och gott om tid. Att återanvända gamla fönster kan till exempel vara ett sätt men då kräver det att du har lite byggvana eftersom inte delarna är gjorda för att passa ihop eller lätt kunna monteras.
Vad som också avgör priset är om du vill lägga ut jobbet eller kan tänka dig att bygga själv. Bygger du själv så krävs byggvana, tid och tålamod. Men då betalar du endast för materialet. Lägger du ut jobbet så får du dessutom räkna in arbetskostnaden i din budget. Då bör du ta in en offert från flera olika leverantörer för att bilda dig en god uppfattning om vilka priser du bör räkna med.
Du kan köpa inglasad altan också, färdig så gott som på grunden, samt att konstruktionen skall monteras. Tex. Skånska byggvaror har smarta paketlösningar som är anpassade för olika typer av användning, tex enklare sommar-rum, vår-till-höst-rum eller vinterträdgård (ett uterum som används och värms upp året runt).
*JUST NU* fina RABATTER rabatt på uterum från Skånska Byggvaror
Bild: Skånska Byggvaror
Rotavdrag inglasad altan
Något som kan få ned kostnaden för ditt bygge är ROT-avdraget. Men betänk att ROT-avdraget bara gäller om du bygger ditt uterum som en tillbyggnad på ditt befintliga hus eller fritidshus, inte om du uppför en ny byggnad på tomten, som t.ex. ett fristående uterum. Du får stödet som en skattereduktion på 30 % av arbetskostnaderna, på upp till 100 000 kronor per person/delägare och år. Dvs. du kan få max 50 000 kr i skattereduktion per år. Om ni är två som äger huset så är det den dubbla summan som gäller.
Med start 1 januari 2016 har det kommit nya regler kring ROT-avdrag. Dessa innebär i korthet:
- Subventionsgraden sänks från 50 % till 30 %
- Tidigare var du tvungen att köpa arbete för 100 000kr för fullt utnyttjande av rotavdraget, nu måste du ha en arbetskostnad på 167 000kr för att utnyttja rotavdraget 2016 fullt ut.
Ett räkneexempel
Mats och Jenny äger tillsammans sitt hus och ska bygga en inglasad altan, det totala priset är 250 000 kr.
Arbetskostnaderna motsvarar 100 000 kr. Mats och Jenny delar upp arbetskostnaden mellan sig och har därmed 50 000 kr var att använda för ROT.
Mats drar av 30 % av arbetskostnaden = 15 000 kr
Jenny drar av 30 % av arbetskostnaden = 15 000 kr
Totalt blir deras avdrag 2*15 000 = 30 000 kr
Slutligt pris = 220 000 kr
Bygga själv eller inte?
Detta är frågan som många ställer sig. Att glasa in altan själv är långt ifrån omöjligt men kräver en del förkunskaper och framförallt tid. Vi rekommenderar att du läser vår artikel där du får hjälp med att svara på om du skall bygga själv eller inte.
Bild: Skånska Byggvaror
Isolera inglasad altan
Om du redan har en befintlig altan så kan du bygga en inglasning ovanpå den. Om din ambition är att skapa en enklare oisolerad inglasning så behöver du inte isolera golvet om du inte vill. Men generellt sett är det viktigt med en bra fuktspärr mot marken för att slippa fuktproblem, oavsett vilken typ av inglasad altan du vill bygga. Utan fuktspärr får du lätt problem med kondens vilket kan leda till isbildning när det kommer frost under vintern, samt mögel. Det enklaste sättet för att undvika problem är att dessutom isolera golvet/grunden väl. Då slipper du även kallt drag kring fötterna när temperaturen sjunker. Bygger du oisolerat så var extra noga med att ventilera och skapa god luftväxling inne i rummet.
Du kan även bygga ditt uterum direkt på marken, men då är en isolerad betongplatta den bästa lösningen.
Bygger du upp inglasningen direkt på ett trädäck så måste detta vara dimensionerat för att klara lasterna (vikten) från stomme, glaspartier och tak. Om du inte har tagit detta i beaktning så kan det resultera i att hela konstruktionen böjs ned (eller i värsta fall rasar) och gör det svårt att skjuta glaspartierna i sidled. Det kan också leda till läckage och fukt, så var noga med detta. Hör med en konstruktör om du inte är säker.
Bild: Skånska Byggvaror
Har du ett befintligt trädäck så kan du behöva bygga om detta eller förstärka det beroende på hur tunga komponenter du vill använda. Hela konstruktionen måste dessutom vara i lod (rak) och stabil för att resultatet skall bli bra.
Bygglov inglasad altan
Behöver du söka bygglov för din inglasning? Det beror på hur stort du vill bygga och om du bygger i anslutning till huset eller inte. Under juli 2014 kom nya regler som medför att du slipper söka bygglov om du bygger under 15 kvadratmeter i anslutning till huset. Om tillbyggnaden är närmare tomtgräns än 4,5 m så krävs dock grannarnas godkännande.
Tillbyggnaden skall anmälas till byggnadsnämnden och du måste invänta ett startbesked innan bygget påbörjas. Att bygga inglasad altan utan bygglov kan du alltså göra genom att inte bygga så stort. Men betänk att ett uterum ofta blir ett mycket populärt rum och då kan det löna sig att satsa på några extra kvadratmeter.
Bygger du ett uterum som är större än 15 kvadratmeter så måste du söka bygglov i alla lägen. Läs vår artikel om hur processen går till och vad det kostar.
Bild: Vi i villa
Inglasad altan ritning
Innan du tar fram ritningar på hur du vill att uterummet ska se ut, föreslår vi att du sätter dig vid skissbordet först. Även om du i slutändan köper ett helt komplett uterum från en uterumsleverantör, så är detta ett viktigt moment.
Att sitta ned och fundera på vad som är viktigt för dig och din familj vad gäller altanen är steg nummer ett. Vad vill ni kunna göra där? Hur ofta vill ni använda det och vad skall ni ha i det? Vill ni ha plats att sitta med bord och stolar? Är det viktigt med en lekyta? Vill ni ha plats för större växter eller annan inredning?
När du skrivit ned alla punkter som är viktiga är det bra att ta fram ritningarna på din fastighet och se vad du har för möjligheter till placering och storlek. Göra några fotokopior på situationsplanen och skissa direkt på dem. Gå ut i trädgården och titta på ditt hus och ev. befintliga altan från olika håll. Betänk var solen står under dygnets timmar (och under året), samt i vilket väderstreck ni vill placera uterummet.
Ett annat bra tips är att markera ut storleken med hjälp av snöre och små pålar, då ser man lättare hur stort det blir i verkligheten.
På detta sätt tar du reda på hur stort du vill bygga, var det skall placeras samt vad du skall ha det till. Detta är ett jättebra underlag för att samtala med olika leverantörer kring. Oavsett om du köper ett komplett uterum från en leverantör eller gör en helt egen lösning så måste du oftast lämna in byggnadsritningar till Byggnadsnämnden.
Om du vill se hur ett komplett ritningsexempel ser ut, så som det skall lämnas in, kan du ladda ned en PDF här.
Golv till inglasad altan
Vilket golv som du skall lägga in i uterummet bör du bestämma tidigt i processen, eftersom det hänger ihop med en hel del andra beslut.
Om du bygger ett enklare sommar-rum direkt på en oisolerad trätrall så kan det räcka med att lägga in en uterumsmatta i utrymmet. Dessa är oftast gjorda i vävt syntetmaterial, många är även UV-beständiga så de bleker inte ur, och är fukttåliga (detta är dock ingen garanti för att du slipper fuktproblem).
Om du isolerar grunden och planerar att lägga in golvvärme så är klinker ett utmärkt val. Det leder värmen bra och är mycket tåligt. När du bygger grunden så måste du räkna in hur mycket golvet bygger höjdmässigt för att försäkra dig om att det hamnar på en bra nivå i förhållande till ett ev. angränsande rum.
Andra material som passar för uterum är linoleumgolv, bambu eller kork. Trägolv eller laminatgolv är i de flesta fall ett dåligt val, läs mer om olika golv till inglasad altan i vår guide.
Skjutpartier & inglasning
Att välja skjutpartier till altanen bör göras utifrån hur du isolerar konstruktionen i övrigt samt hur du vill använda rummet. Om du inte har isolerat golvet är det helt onödigt att lägga pengar på dyra altan glas. Därför är det viktigt att du redan från början tänkt igenom vilken isolergrad du vill göra på hela bygget samt hur du vill kunna använda rummet (sommar/vär-till-höst eller året runt). Alla andra materialval baseras nämligen på det valet, och detta gäller även glasdörrar till altan.
Du behöver självklart inte köpa skjutpartier bara för att du vill göra en inglasning. Du kan ha alla väggar som fasta glaspartier och sätta i dörrar som öppnas på vanligt sätt istället. Fördelarna med skjutpartier är att de kan skjutas i sidled och på så sätt öppna upp rummet mot trädgården till stor del. Nackdelen med skjutpartier är att det faktum att de skjuts i sidled gör konstruktionen mindre tät och känsligare för att vatten och fukt tränger in.
Bild: Vettsta.se
Vilken typ av glas bör du satsa på? Glasets isolerförmåga mäts i U-värde. Ju lägre U-värde desto bättre är isolergraden. Det finns dessutom en mängd olika typer av glas med olika funktioner, allt efter vilka behov du har. Läs guiden om hur du väljer rätt glas till altanen här.
Uppvärmning inglasad altan
Vill du kunna värma upp din altan? Som vanligt passar olika uppvärmninsgalternativ för olika ändamål och isolergrad. Om ditt uterum är relativt oisolerat, och du bara vill ha snabb värme när du behöver den, så är en värmefläkt eller en gasolkamin bra alternativ. Värmefläktar är oftast lite mer driftsnåla men gasolen ger en känsla av att ha en mysig kamin i rummet.
Du kan också sätta in infravärme vilket är billigt i inköp och ger blixtsnabb värme. Nackdelen med infravärmare är att de inte värmer upp luften i rummet utan endast den yta som strålarna träffar, dvs kläder, möbler osv. Så fort du stänger av den så blir rummet kallt igen.
För dig som har ett medel-isolerat uterum som värms upp sporadiskt rekommenderas också en snabbstartad värmekälla, tex värmefläkt eller gasolkamin. För dig som vill bygga ett vinterbonat rum så kan golvvärme eller en värmepump vara bra alternativ som blir driftsnåla i längden. Men då vill till att de får stå på hela tiden eller under längre perioder. Att starta både golvvärme och värmepump tar flera timmar, upp till 1-2 dygn beroende på hur väl du isolerat och hur kallt det är ute. Här hittar du vår guide om olika uppvärmningsalternativ till inglasade altaner.