Köpguide: Miniväxthus & Drivhus

litet-vaxthus     propagator
När man talar om begreppet miniväxthus så faller flera olika typer av produkter in i den kategorin.

Antingen så menar man ett litet växthus med en storlek på ca 0,5 – 3 kvm och som ser ut som en miniatyr av ett stort växthus.

Det finns också lite större modeller av drivhus  som lämpar sig extra bra för balkonger och terrasser.

En annan typ av produkt, som också ofta kallas miniväxthus, är en s k propagator eller ett minidrivhus. Detta är en mindre plastlåda med ett genomskinligt lock och enklare ventilering, avsedda för att dra upp plantor från frö snabbare. En propagator finns även med värmeplatta under.

I den här artikeln guidar vi dig igenom alla dessa alternativ.

Litet växthus
Om du är sugen på ett växthus men inte vill eller har möjlighet att köpa en större modell, kan ett litet växthus vara en utmärkt lösning att börja med. De är perfekta för dig som har begränsat med plats i din trädgård men ändå vill börja med växthusodling. Precis som compact living gäller för dig med liten lägenhet så gäller compact gardening för dig med liten trädgård.

Litet-vaxthus-tra    Drivhus-balkong
Små växthusvarianter från Gardenhome.se

Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att odla i växthus så kan ett litet växthus vara ett perfekt sätt att starta på för att se om det ger mersmak. Växthusodling är inte helt enkelt och ofta krävs det några års erfarenhet innan du har lärt dig vad som fungerar och inte. Med ett litet växthus kan du testa dig fram i lugn och ro för att sedan eventuellt uppgradera. Stora växthus är ofta en rejäl investering och med en mindre modell sparar du också både pengar och tiden det tar att preparera grunden och montera allting.

Trädgårdslider
En annan variant är också trädgårdslider, dvs ett växthus i kombination med en redskapsbod. Praktiskt att kunna köpa två funktioner i en enda byggsats, och också toppen för dig med lite plats.

tradgardslider3   tradgardslider2
Trädgårdslider, 4 kvm, från Gardenhome.se

Minidrivhus 
Den här typen av drivhus är till för att snabba upp processen med att dra upp plantor från frön, något som ofta är önskvärt på våren. Minidrivhus är en enkel konstruktion med plats för plantor i botten och med ett genomskinligt lock med möjlighet till ventilering. Den här typen av drivhus kallas även för en propagator, och med en sådan skapar du lätt ett mikroklimat som lämpar sig för grodd och kultivering av unga plantor.

Den enklaste formen av ett minidrivhus kan du lätt skapa själv genom att sätta en plastpåse över en kruka med jord. Fördelen med att köpa en färdig konstruktion är dock att det blir enklare att ventilera vilket är nödvändigt för att undvika mögel.

minidrivhus-air    propagator
Minidrivhus från Gardenhome.se resp. Wexthuset.se

Minidrivhus finns i två varianter – uppvärmda och ouppvärmda. Ett ouppvärmt drivhus fungerar utmärkt för sorter som inte kräver så mycket värme för att gro. Men en del plantor är känsliga för kyla och speciellt drag och om du försöker att odla dessa sorter i ett ouppvärmt drivhus så får du oftast ett dåligt resultat. Tricket är alltså att veta vilka sorters växter som klarar sig med en ouppvärmd miljö respektive en uppvärmd. De drivhus som är uppvärmda har en värmeplatta i botten som drivs av el. Dessa finns i två varianter – med fixerat värmereglage eller med termostatstyrt. De med fixerad temperatur ger ett klimat på ca 19 grader vilket är den ideala temperaturen för att frön skall gro. Med ett uppvärmt minidrivhus kan du verkligen snabba upp processen med att få frön att gro och gör det betydligt lättare att lyckas med lite mer krävande sorter. Bägge sorter är billiga i inköp och väl värda sin investering.

minidrivhus-undervarme-3

Små drivhus lämpar sig även bra för ett fönsterbräde inomhus så länge du har tillgång till mycket ljus under dagen. En nackdel med alla typer av små växtmiljöer är att de lätt blir överhettade på en solig dag, trots att man håller ventilerna öppna. Därför är det extra viktigt att hålla koll på dina plantor så att de inte blir skadade av sol och för mycket värme.

Pluggbox
En annan typ av produkt som lämpar sig för att dra upp plantor är en pluggbox. Det är en plastlåda med många små utrymmen för sådd av plantor. Fördelen med dessa är att du får plats med många små plantor med långa djupgående rötter, perfekta för utplantering.

pluggbox
Pluggbox Wexthuset.se

Lär dig mer om pluggboxar på videon nedan.