Storlek, form och material på växthuset

Intresset för växthusodling har ökat drastiskt de senaste åren och idag finns en uppsjö av olika modeller att välja mellan. Vad du bör välja beror på din budget samt vad du har för smak och storlekskrav på växthuset. Du kan välja mellan allt ifrån en enkel aluminiumkonstruktion till fantastiska träkonstruktioner i viktoriansk stil. De flesta växthus erbjuder liknande funktioner men varierar kraftigt i pris, användarvänlighet och hur pass enkla de är att underhålla. Nedan har vi sammanställt en guide för dig som skall köpa växthus.

Formen
En av de första aspekterna du bör tänka igenom när det gäller val av växthus är dess form. Det är lätt att tro att formen inte har någon större betydelse men faktum är att olika utformning ger både fördelar och nackdelar som kan vara värda att känna till.

 

*JUST NU* Rabatt på växthus hos Skånska Byggvaror

 

Rektangulärt växthus
Detta är den mest vanliga formen på ett växthus och består av en rektangulär form med sluttande tak i två riktningar (sadeltak) och raka väggar. Den här formen erbjuder gott om odlingsutrymme utmed långsidorna och nyttjar solljuset maximalt. Ett sadeltak ger gott om arbetsyta i mitten av växthuset där du troligtvis står och arbetar eftersom taket är som högst i mitten. Rektangulära växthus är väldigt praktiska eftersom de erbjuder en bra blandning av odlingsyta och arbetsyta. Det finns också växthus på mur som ofta har en rektangulär form med sadeltak samt växthus mot vägg, dvs där en husvägg utgör en av långsidorna på växthuset, men då är taket ofta sluttande. Dessa kallas även väggväxthus eller väggmonterade växthus.

Sluttande väggar
Ett växthus med sluttande väggar ökar mängden ljus som träffar markytan inne i huset vilket gör att det lättare värms upp. Konstruktionen blir också stabilare och lämpar sig bäst för odlare som vill fokusera på lågt växande plantor. Sluttande sidor gör det dock mer komplicerat att fästa upp växterna utmed sidorna och detta är ofta en dyrare lösning eftersom den inte är så vanlig.

Kupolform
Kupolformade växthus är runda och ser ut ungefär som Globen i Stockholm. Den här formen maximerar ljusinsläppet under dagen. Runda växthus är attraktiva men ofta en dyr lösning och inte alltid så praktiskt. Det blir svårare att fästa upp plantor i taket och att sätta upp hyllor och bänkar lämpar sig inte alls i ett runt växthus. Ett exempel på kupolformade växthus är Project Eden som finns i södra England. Det är världens största växthus och består av ett flertal bubbelformade kupolväxthus med en sammanlagd yta på 26 000 kvadratmeter.

Bågformat tak
En del växthus har ett avrundat eller böjt tak, ofta om de står mot en vägg. Detta ger ett lite mer speciellt intryck än de vanliga raka taken men är oftast dyrare i både inköp och underhåll om ett glas skulle behöva bytas ut. Fördelen är att de tar in mer solljus än de med platt tak. Det finns också längre tunnelväxthus eller sk bågväxthus där metallskenor kläs med mjuk plast, mer om dessa i den här artikeln.

Växthusets storlek
Att bestämma sig för vilken storlek på växthuset man skall köpa eller bygga är inte så lätt. Om man inte tidigare haft något växthus så kan det vara svårt att föreställa sig hur mycket yta man behöver. Generellt kan man säga att det är bättre att köpa ett för stort växthus än ett för litet växthus. Många gånger blir man odlingsbiten och behöver allt mer plats för sina projekt. Många som köper små växthus eller miniväxthus ångrar sig i efterhand och då är det ofta bättre att lägga några extra tusenlappar på en större modell. Växthuset skall ju vara en plats för ditt intresse att frodas och då bör det vara praktiskt att använda det också. För att du skall kunna bestämma dig lättare för vilken storlek du behöver kommer här några tips:

1. Börja med att gå ut i din trädgård och mät upp ytan som du har tillgänglig för växthuset. Se till att ha gott om yta runt växthusets alla väggar, 1,5 m är den ideala ytan att ha runt om men det går också med lite mindre, ca 1,2 m.

2. Fundera på hur du vill kunna använda den här ytan- behöver du tex köra med en skottkärra där så måste den kunna komma förbi utan att du riskerar att slå i glasväggarna. Om du behöver kunna klippa gräset med din gräsklippare nära inpå så måste du ha tillräckligt med yta för gräsklipparens bredd också. Mät bredden på dina redskap!

3. Hur lång är du och de eventuellt andra som skall använda och arbeta i växthuset? Det måste vara praktiskt att utföra odlingsarbeten och du vill inte stå med krökt rygg inuti för då tröttnar du snabbt. Att ha en höjd på ca 1,5 m vid kanterna och ca 2,2m till taknocken ger dig tillräckligt med utrymme.

Materialval på profilerna
Ett växthus består av profiler och någon typ av glas eller plast i väggar och tak. Profilerna, d.v.s. den konstruktion som glasen fästs i, är oftast gjorda i trä eller aluminium. Moderna växthus görs ofta i aluminiumprofiler som ger en stabil konstruktion med låg vikt och är helt underhållsfria. Detta gör dem till ett naturligt val för många. Aluminiumprofiler finns också att köpa i olika färger även om originalet är silvergrått. Nackdelen med en aluminiumprofil är att de på billiga växthus ofta görs relativt tunna och därmed blir mindre stabila och lätt böjs. Om du väljer att köpa aluminiumprofiler så var noga med att investera i en stabil och hållbar konstruktion. I början på säsongen har många leverantörer växthusrea och lockar med låga priser. Men ett billigt växthus är ofta inte en bra lösning i längden eftersom du ofta får vad du betalar för. Det finns även stålprofiler vilka är betydligt starkare i konstruktionen men dessa är inte särskilt vanliga på marknaden.

Träprofiler är det material som växthus traditionellt sett är gjorda i. Många engelska växthus är gjorda i trä och finns i mycket vackra modeller. (Om du är sugen på att köpa ett engelskt växthus så har Classicum många fina modeller att välja bland). Träväxthus ger också ett betydligt mer levande och attraktivt utseende än aluminium. Det är enklare att göra en skräddarsydd lösning i trä enligt egna ritningar eller ett arkitektritat växthus. Andra fördelar är att det oftast är lättare att fästa upp hyllor och krokar m.m. i en träkonstruktion. Växthus i trä är dock dyrare i inköp och kräver årlig underhållning för att inte drabbas av röta och mögelsvamp. Växthus är fuktiga miljöer och allt trä som finns i dess närhet löper stor risk för angrep. Därför måste man vara beredd att investera den tid som krävs för underhåll av växthus trä.

Växthus glas eller plast?
Glas är det vanligaste materialvalet eftersom det släpper igenom ljus bättre än något annat alternativ. Mängden ljus är av väldigt stor betydelse i ett växthus, särskilt i Sverige där soltimmarna inte är så många på året. Glas är lätt att montera och håller väldigt länge samt är lätt att göra rent. Det är dessutom ett förnyelsebart material och är på så sätt mer miljövänligt än plastalternativen. Glas till växthus finns oftast i alternativen enkelglas eller dubbelglas. Fördelen med enkelglas är att de släpper igenom mest ljus av alla alternativ på marknaden. Nackdelen är att det isolerar dåligt och att värmen därmed snabbt försvinner ut. Dubbelglas har bättre isoleringsförmåga men släpper igenom mindre ljus. Om du vill bygga din konstruktion själv och vill använda dig av gamla glasrutor till växthuset så kan detta vara bra att ha med i åtanke eftersom glasrutor finns både med enkelglas och dubbelglas.

För dig som vill ha ett billigare alternativ än glas finns isolerplast som också är ett vanligt val till väggarna. Isolerplast till växthus finns i olika tjocklekar som erbjuder olika ljusinsläpp och isoleringsförmåga. Ju högre isoleringsförmåga desto mindre ljusinsläpp. Fördelarna med isolerplast är att det är ett lätt material, det är okrossbart och behovet av skuggning minskar. Om du vill använda ditt växthus som uterum så lämpar sig isolerplasten bättre eftersom dess isoleringsförmåga är betydligt bättre än glasets. Växthus i plast är kanske inte lika vackra att se på som växthus i glas och har dessutom en betydligt kortare livslängd och lämpar sig därmed mest som hobbyväxthus. Man skall också känna till att ljusinsläppet för plastväxthus minskar med tiden. (Isolerplast kallas ibland också för kanalplast till växthus).