Priser på uterum och övriga tillbyggnader – Framtiden?

”Fraktkrisen fortsätter – ingen lättnad i sikte”Dagens logistik.

”Kraftigt ökade kostnader för råvaror, drivmedel, elektricitet, transporter och förpackningsmaterial fortsätter tynga svenska livsmedelsproducenter.”Livsmedelsföretagen

”Skenande priser på byggmaterial”Byggvärlden

Här skulle vi kunna klistra in länk efter länk med olika slags ”katastrof”-citat från olika branscher. Branscher som alla har en sak gemensamt – de är beroende av råvaror och transporter. Alltså är det inte speciellt svårt att dra paralleller till uterumsbranschen.

Även om en del av alla uterumstillverkare som verkar i Sverige, också har produktion i Sverige (vilket är fantastiskt) så gör de ändå inköp utomlands ifrån. Om man bortser från utlandsinköpen kan man istället titta på det faktum att elpriserna dubblerats sedan ett år tillbaka. Det är med andra inte lätt att driva ett lönsamt företag idag, och det kommer innebära höjda priser. Någon annan väg framåt är inte möjlig.

Med hänsyn tagen till dessa fakta, tillåter vi oss på Allt om Uterum att titta in i spåkulan för hur år 2022 och framåt kommer att se ut för uterumsindustrin.

Fakta:

  1. Suget efter uterum och övriga tillbyggnader på sitt egna boende fortsätter att öka (redan år 2020 skedde en stor ökning jämfört med år 2019). Folk vill ha det lyxigare/bekvämare hemma, speciellt med tanke på att fler och fler jobbar längre perioder hemifrån.
  2. Uterumstillverkarna gör allt vad de kan för att tillfredsställa behovet – men råvarubrist kan uppstå och produktions- samt transportkostnaderna kommer att öka ännu mer.

Troliga effekter:

  • Så fort nuvarande lagerbestånd är slutsålt kommer priserna att höjas. Nuvarande lagerbestånd tillverkades troligtvis med den gamla kostnadsstrukturen som bas.
  • Populära produkter kommer att få markant längre leveranstider.

Vad kan du göra?

Om du planerar att investera i ett uterum är vår rekommendation att ta tag i det så fort som möjligt. Du kommer troligtvis att kunna spara tiotusentals kronor om du är redo att ta beslutet redan nu.

Men!

Man ska inte hasta igenom ett sådant beslut. Ett uterum är en tillbyggnad som du ska njuta av i många år framöver, och det är viktigt att det blir rätt från början, att du tänker igenom alla viktiga punkter samt också de legala aspekterna. För att underlätta har vi samlat alla våra bästa tips i vår egen bok. Utöver boken rekommenderar vi dig att ta en titt på intervjun vi gjorde med Per-Ivan från Skånska Byggvaror. Där tar vi pulsen på Per-Ivan och får ta del av hur han tänker kring uterum och vad man bör tänka på innan man gör sin investering.