Guide: Odla i Pallkrage & Drivbänk

Odla i Pallkrage

Att odla i pallkrage är ett utmärkt sätt att snabbt få igång en egen liten köksträdgård, blomsterplantering, potatisland eller vad du nu vill hitta på. Pallkragar kan användas till så mycket och är ett underbart projekt eftersom det inte blir för stort och jobbigt att komma igång.

pallkrage-granngarden     pallkrage
Pallkrage GardenHome.se              Granngården

Var köper man pallkragar till bra pris?
Det enklast är att köpa pallkragar från en bygghandel eller trädgårdsbutik. Billiga pallkragar finns att köpa hos GardenHome eller Granngården, och med lite markväv samt några säckar jord är du igång med ditt odlingsprojekt! Vill du komma ändå lägre i pris kan du alltid kontakta en speditionsfirma och höra om de är villiga att sälja ett par till dig. Tänk bara på att inte köpa en som är gjord i tryckimpregnerat trä eller en som är målad inuti, då kan gifter från dessa material läcka ut i dina odlingar. Du kan också bygga pallkrage själv med eget virke, då växer dock projektet och vi tycker att tjusningen med pallkrageodling är just enkelheten som det erbjuder.

Hur många behövs för odling?
För att få lite djup i din odlingsbädd rekommenderas att sätta minst två pallkragar ovanpå varandra, vilket motsvarar ett djup på 40 cm.

Hur mycket jord går det åt?
Till en odlingsbädd med dubbla pallkragar går det åt ca 5 stycken 50-literssäckar med jord. Vill du ha en djupare odling är det bara att öka jordmängden skalenligt. Ett tips är att i möjligast mån är det bra att välja jord som passar den typ av grödor som du ska odla. Har du flera odlingsbäddar kan du tex ha en med mer sandblandad jord för morötter, rädisor och lökar. En annan med jord som passar för ett potatisland osv.

Pallkrage mått
Standardmåtten för en pallkrage är 120 cm lång, 80 cm bred och 20 cm hög.

Odlingsbänk, ett lite mer exklusivt val
För dig som inte tycker att en pallkrage är en tillräckligt snygg lösning finns vackra odlingsbänkar att köpa. Odlingsbänkar har inte metallbeslag i kanterna och görs ofta i lite mer hållbara material.

hasselfors-odlingsbank     odlingsbänk
Hasselfors Odlingsbänk Bygghemma.se

Fördelarna med pallkrageodling

Att plantera i pallkragar har flera fördelar:

 • Du kommer snabbt igång med din odling, köp in och börja plantera på samma dag!
 • Du kan lägga markväv i botten på kragen och på så sätt lätt undvika att ogräs och rötter från marken under växer in.
 • Pallkragen kan lätt göras om till en drivbänk genom att köpa en glas- eller plastram med taklucka och sätta ovanpå din odlingskrage. Drivbänken fungerar lite som ett miniväxthus som håller kvar värme och fukt. Läs mer om drivbänkar längre ned i artikeln.
 • Eftersom odlingen är upphöjd blir den varmare än marken runtomkring, därför kan du börja odla tidigare på säsongen.
 • Du kan lätt ta isär din odlingsbädd och fälla ihop kragen under vintern, för att börja om nästa år.
 • Du skyddar dina växter genom att hägna in dem och gör det svårare för hungriga sniglar och andra djur att äta upp din skörd.
 • De flesta grönsaker och örter går utmärkt att odla i pallkrage. Tex potatis blir ofta riktigt lyckat, den älskar den djupa luckra jorden.

Så här enkelt gör du, steg-för-steg

 1. Välj plats där du vill ha odlingen. Om du ställer den på marken så jämna ut ytan först så att den står stadigt och platt.
 2. Ställ pallkragen på underlaget och lägg markväv i botten. Klipp väven så att du kan fästa upp minst 10 cm på kanterna runt om med hjälp av en häftpistol. Då undviker du att rötter från andra växter tränger in.
 3. Fyll upp din odlingslåda med 2/3 jord, en säck gödslad jord som blandas med 4 säckar planteringsjord blir bra. Har du egen kompostjord så använd självklart den.
 4. Nu är det klart för att börja plantera!

Att odla i drivbänk
Drivbänkar är enkla och ytterst effektiva lösningar för att börja odla tidigare på året och därmed få tidigare skörd. Dom är också utmärkta till att avhärda växter som du dragit upp inne i ditt växthus, lite som en mellanlagring kan man säga. En annan fördel är att du som äger ett växthus får mer plats i det genom att ha en del av dina odlingar i drivbänkar.

drivbänk
Drivbänk att sätta på pallkrage GardenHome

Drivbänkar finns i två varianter, varmbänk och kallbänk. En kallbänk är ouppvärmd men erbjuder ändå en varmare och mer skyddad miljö än om du skulle plantera på friland. En varmbänk kan antingen värmas upp med hjälp av elektriska värmekablar, eller så bygger du en själv med hjälp av halm eller gödsel som alstrar värme under förmultningsprocessen.

Bygga drivbänk kan du enkelt göra själv med 2-3 pallkragar (beroende på önskat sådjup och arbetshöjd) och ett par gamla fönster. Du kan också använda dig av genomskinlig plast, se bara till att drivbänkens lock/glas lutar lätt åt söder så att maximalt ljus når dina växter. Placera alltid drivbänken i söderläge mot solen, gärna med ca 3 cm lutning så att inte vatten blir stående i bädden.

Annan relevant läsning:
Utförligt om att bygga odlingsbänk

Tidningsartiklar om pallkrageodling och urban gardening:
Svd: Pallkrageodling en ny folkrörelse 
GP: Snabbodla i pallkrage
DN: Odla grönsaker i liten låda