Den här guiden för att välja rätt växthus har vi skapat för dig som är på väg att köpa eller bygga ett växthus, syftet är att hjälpa dig utvärdera vilken typ av växthus som passar ditt ändamål och din budget.
Ditt syfte med växthuset
Innan du väljer ett växthus är det bra att sätta sig ned och göra en lista på vad du har för behov för din nya hobby. Jämför sedan den listan med de olika modellerna som du hittar på marknaden.
Börja med att utvärdera vilken trädgårdstyp du är och varför du vill ha ett växthus. Om ditt syfte är att snabbare dra upp sticklingar, och du inte vill göra detta i någon större skala, kan det räcka gott med en propagator med värmematta (ett miniväxthus med undervärme) eller ett ouppvärmt drivhus. Som komplement till dessa kan du köpa en odlingsbänk att fortsätta odla i.
*JUST NU* Rabatt på växthus hos Skånska Byggvaror
Om du däremot planerar att odla mycket grönsaker eller om du har ett stort intresse för ovanliga orkidéer, då är ett växthus helt rätt val för dig. Ett välanvänt växthus kan utgöra navet i din trädgård och om du redan har ett stort trädgårdsintresse så kommer du garanterat inte att ångra din investering. Men du måste tänka igenom om du vill odla året runt eller bara under vår, höst och sommarsäsongen. Vinterodling kräver nämligen helt annan isolering, uppvärmning och tilläggsbelysning.
Många vill använda sitt växthus som en plats att vistas på också, och då blir det lite mer som ett orangeri, dvs en inglasad yta där både människor och växter trivs. Detta val lämpar sig inte så bra om du vill odla mycket växter som kräver en väldigt fuktig miljö, då blir möbler och träinredning snabbt angripna av mögel och alla textilier kommer att vara ständigt fuktiga. Ett kombinerat växthus och uterum bör därför inte ha för mycket växter i sig. Fundera också igenom hur många sittplatser du vill ha och uppskatta hur mycket plats det kommer ta.
Tänk igenom dina framtidsplaner
Innan du investerar i ett växthus så är det bra att tänka igenom dina långsiktiga planer. Om du troligtvis kommer att flytta inom några år så kanske det inte är rätt köpläge just nu. När du en gång monterat upp växthuset på ett ställe i trädgården så är det inte särskilt lätt (eller roligt) att ta ned det och flytta på det.
Låt dig inspireras av andra
Att låta sig inspireras av andra kan verkligen ge nya infallsvinklar och idéer. Besök visningslokaler för växthus, titta i trädgårdsmagasin, besök utställningar och gå på mässor. Besök grannar som har växthus och fråga vad de är nöjda samt mindre nöjda med. Leta inspiration på Pinterest som är ett socialt nätverk med fokus på bilder. Allt om Uterum har skapat en sida på Pinterest där vi samlat en hel del inspiration kring både uterum och vackra växthus.
Gör en skalenlig skiss
Det är svårt att i förhand tänka sig in i hur mycket plats inredningen i ett växthus tar. Ett bra sätt att förhindra att du köper ett för litet växthus är att göra en skalenlig skiss. Ta farm ett papper, penna, linjal och ett måttband. Börja med att mäta ut på golvet hur stora odlingsytor du vill ha. Om du skall ha annan inredning i växthuset, tex möbler, så mät upp hur stora du tror att dessa ska vara (om du inte redan äger dem, då är det bara att mäta på plats). Skriv ned måtten på ett ark och låt sen förslagsvis varje meter motsvara tio centimeter på din skiss. Det underlättar att använda sig av ett stort rutat papper.
Planera för användbarhet
Vill du ha automatisk bevattning i växthuset? (Utmärkt om ni brukar åka bort på semestern ibland) Kanske ventilationsluckor som öppnas automatiskt när det blir för varmt? Behöver du ha el i anslutning? Att dra el och vattenledningar till växthusplatsen innebär ofta en ökad kostnad eftersom du måste anlita en fackman för elinstallationer. Ta reda på vad detta kan kosta i förhand och på vilket sätt du kan planera för detta på bästa sätt.
Välj gärna en dörr som skjuts i sidled, då kan du lätt lämna den öppen för extra ventilering utan att den riskerar att slå igen. En dörr som skjuts i sidled tar också upp minst med plats och är inte i vägen när du arbetar utanför. Kom dock ihåg att dörröppningen måste vara minst 1m för att du skall kunna köra in med en skottkärra osv. (Mät bredden på din skottkärra!)
Många gånger planerar man in för lite ventileringsmöjligheter från början vilket man senare ångrar. Ventilering är väldigt viktigt och på många standardmodeller finns bara ventileringsluckor i taket. Det är en stor fördel att kunna skapa drag i växthuset vilket blir svårt om du bara har luckor i taket. Planera för minst en lucka i en vägg också, då kan du skapa drag med hjälp av dörren.
Bild: Beverly Outdoor Furniture
Vem skall bygga ihop växthuset?
Att köpa ett växthus i byggsats kan lätt uppfattas som en enkel väg att gå. Men kom ihåg att platsen där du skall sätta upp huset skall prepareras vilket kan ta mycket tid om du ska gräva ned en bit i marken. Tänk igenom vilket typ av grund till växthuset som du vill ha. Att montera växthuset är inte heller helt lätt även om leverantörerna bifogar noggranna beskrivningar. Har du tid, lust och kunskap att göra detta? Eller vill du hellre lägga ut jobbet på leverantören? I så fall måste du ta reda på vad detta kostar och budgetera för monteringen.
Krävs bygglov?
Bygglov för växthus som överskrider 15 kvm kräver bygglov. För mindre s k ”friggebodar” som bygglovsreglerna kallar det, så behöver du inte söka bygglov. Många av leverantörernas mindre växthus håller en storlek på strax under 15 kvadratmeter. Vad man också skall känna till är att takhöjden inte får överskrida 3m och att det inte får placeras närmare tomtgränsen än 4,5m. Prata med grannarna innan du börjar bygga växthuset – även om du inte behöver bygglov. Det är alltid ett bra sätt att undvika konflikter på när en ny byggnad uppförs på en tomt. Om du skulle vilja placera ditt växthus närmare tomtgränsen än 4,5 m så krävs grannarnas skriftliga godkännande. Det bästa sättet att ha lagen på din sida är att göra en ritning på var du vill göra din placering på tomten och därefter be grannarna att signera på den ritningen.
Bygglov växthus – läs mer på Boverkets hemsida