Isolering och uppvärmning i växthuset

Den största anledningen till att man skaffar ett växthus är ofta att man behöver en plats som är varmare än miljön i sin trädgård så att man kan odla andra växter och under längre perioder över året. Även om du inte har någon uppvärmning så är miljön inne i ett växthus varmare än utomhus, men med tilläggsvärme så öppnas en helt ny värld av möjligheter för odling. Även om du inte planerar att installera värme redan från början så kan det vara värt att känna till vilka alternativ som finns.

Värme i växthus handlar inte bara om att införa värme utan även om att behålla den. Därför är det viktigt att titta på olika isoleringsalternativ som förhindrar att värmen läcker ut.

Trä eller tegelgrund
Om du placerat växthuset på en väldigt solig plats som är fri från skuggande träd, byggnader osv, så kan det vara en idé att bygga en tegelgrund eller trägrund som utgör en del av växthusväggarna. Då får du en mer isolerad grund som behåller värmen längre än vad glas gör. Särskilt tegel fungerar bra som radiatorer och behåller värmen. En trägrund isolerar också relativt bra och kan ge ett vackert utseende. Om du vill bygga en sådan typ av grund är det bra att veta detta från början så att du kan planera på bästa sätt.

Bubbelplast
Att fästa upp bubbelplast inne i växthuset är ett billigt sätt att skapa basic isolering på. Många aluminiumkonstruktioner har ofta goda möjligheter till att fästa krokar och annat i skenorna mellan glasen så det behöver inte bli så krångligt heller. Det finns dock några nackdelar med bubbelwrap. Den släpper inte igenom ljus särskilt bra, den kan orsaka att fukt byggs upp och förhindra ventilationen vilket växterna inte mår bra av. Men om du är ute efter ett kostnadseffektivt sätt att isolera så kan det vara värt att testa.

Skuggväv och trädgårdsfleece
Ett annat billigt sätt att förhindra värmeförlust på är att installera skuggväv i taket. Dessa kan du fälla ned under natten för att bibehålla värmen. Trädgårdsfleecen kan du vira runt känsliga växter under kallare nätter för att skydda dem.

Förhindra drag
Ventileringsluckor och dörren utgör viktiga källor till frisk luft och förhindrar mögelväxt. Dessvärre utgör de också källor till drag och gör att värme lätt försvinner ut eftersom de inte är helt täta. Försök se till så att dessa är så tätt åtsittande som möjligt och täta eventuellt med mjuk plast till växthus för att minska draget. Du kan även överväga att täta skarvar mellan glasskivor också men det är ofta ett större jobb.

1 Bildgalleri 100 uterum

Värmefläkt
Om du har el installerad så är det bästa alternativet för uppvärmning att använda sig av en värmefläkt med termostat. El ger en torr och ren värme och det faktum att den är termostatstyrd gör det ekonomiskt som uppvärmningsalternativ. Fläkten gör att värmen sprids runt i luften inne i huset. För att skapa värme i växthuset finns också uppvärmningsalternativ som går på gas eller paraffin men dessa avger ångor som måste ventileras ut för att inte orsaka mögelangrepp, och då uppstår problemet med värmeläckage. Värm bara upp till den temperatur som krävs för den typen av växter som du har, att värma upp mer är bara onödigt. Läs mer om detta i artikeln om kall- resp. varmväxthus