6 värmekällor i uterummet

I den här artikeln går vi igenom följande alternativ för uppvärmning uterum:

  1. Infravärme
  2. Golvvärme
  3. Värmefläkt
  4. Skorstensfria spisar
  5. Gasolvärmare
  6. Värmepump

59
Värmekälla uterum

Under kallare sommardagar eller under vår och höst kan det vara skönt att ha en värmekälla att förlita sig på. Ett uterum värms lätt upp av solens strålar men om den lyser med sin frånvaro blir det betydligt kallare i rummet.

Hur ska du använda uterummet?

Det finns många varianter av värmekällor att välja på och vilken du skall välja handlar i grund och botten om hur mycket du kommer att använda rummet.  För ett rum som skall vara uppvärmt året runt kan golvvärme vara ett bra alternativ. För dig som bygger ett lite mindre avancerat uterum, som värms upp sporadiskt, kan det vara bättre att satsa på en värmekälla som inte är så trögstartad.

Att behålla värmen

Isoleringen i golv och tak liksom glasdelar i ytterväggarna är de viktigaste faktorerna när det gäller att bibehåll värme i uterummet. Det är t ex. helt onödigt att köpa dyra skjutpartier i isolerglas om det inte finns goda förutsättningar i väl isolerad grund och tak först.

 

*JUST NU*  fina RABATTER på uterum från Skånska Byggvaror

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

bok-uterumVill du veta mer?

Läs svaren på de vanligaste frågorna som blivande uterums-ägare har: Klicka här >>

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Generellt kan vi säga att det alltid är bra att isolera grunden noga, oavsett hur mycket du kommer att nyttja rummet. Om du vid ett senare tillfälle märker att du behöver bättre isolering i golvet så är grunden ofta svår att komplettera med bättre isolering. Detta beror ofta på att golvnivån relativt golvnivån i ditt befintliga hus inte medger detta. Om du bygger en relativt oisolerad grund, se då till att du har 1-2 hela steg (á 14-17 cm) upp till golvnivån i angränsande rum. Detta medger dig i ett senare skede att komplettera med isolering och nytt golvytskikt.

1 Bildgalleri 100 uterum

Infravärme uterum

infravarme-i-uterumInfravärme har funnits länge och är en mycket populär värmekälla, speciellt på altaner, balkonger och i uterum. Infravärme finns både som väggmonterat och som fristående alternativ på stativ. Tänk på att du behöver anlita en elektriker för att genomföra elinstallationen om du väljer det väggfasta alternativet.

Fördelar med infravärme
Fördelarna med infravärme är att de uppnår full effekt och värmestrålning inom bara en minut. Jämför detta med t ex. golvvärme som kan ta 1-2 dygn att komma upp i önskad temperatur på vintern.

infravarme-uterumInfravärme värmer inte upp luften runt i rummet utan bara den yta som strålningen träffar. Ofta är detta möbler, textilier och kläder på människor i dess närhet. Detta gör att värmen kommer snabbt och effektivt – precis när du vill ha den och bara så länge som du behöver den. Andra fördelar är att infravärme inte förbränner något syre i rummet och inte heller torkar ut luften i rummet.

Om du monterar den på en öppen altan så påverkas inte värmen av vind och blåst eftersom den inte värmer upp luften.

Nackdelar
En nackdel är att så fort du stänger av infravärmen så blir det kallt i rummet, den ackumulerar alltså inte någon nämnvärd värme i materialen, t ex golvet.

Hur många moduler behöver du? De flesta väggfasta varianter är på omkring 1000 W och ca 1,2 m långa. För att värma upp kring ett bord med 4-6 sittplatser behöver man två moduler som monteras så att strålarna möts, då blir det bäst effekt.

Elkostnaden för infravärme
För att räkna ut vad elkostnaden blir är det lätt att tänka så här: om den ger en effekt på 1000 W så innebär det att den drar 1 kWh/h. Sen är det bara att kolla upp vad elpriset är per kilowattimma så vet du vad den kostar i drift varje timma som den är påslagen. Det är skillnad på vanlig infravärme och halogeninfravärme. Halogeninfravärme värmer upp snabbare och ger ofta bättre effekt.

Golvvärme i uterum

golvvarme-uterum Bild: LK systems Golvvärme har blivit ett vanligt uppvärmningsalternativ i hus eftersom det ger en sådan skön komfort. För uppvärmning i ett uterum är förutsättningarna helt annorlunda och golvvärme är inte alltid det bästa alternativet. Om du bygger ett vinterbonat uterum, där du planerar att ha värmen påslagen i längre perioder, är golvvärme ett bra alternativ. Om du använder ditt uterum lite mer sporadiskt, behöver du troligtvis en värmekälla som är mer snabbstartad och energieffektiv. Golvvärme är faktiskt det långsammaste sättet att värma upp ett kallt rum på, vintertid kan det ta mer än ett dygn att nå önskad temperatur.

Isolera grunden viktigt
Om du ändå väljer golvvärme så är det viktigt att grunden är välisolerad och att du väljer elektrisk värme, inte vattenburen eftersom det finns risk för att systemet fryser på vintern. Betongplatta är bästa underlaget, läs mer om att planera grunden här.

Värmefläkt i uterum

En värmefläkt kan vara en bra och effektiv källa till värme som inte behöver vara så dyr. Till skillnad från infravärme så värmer den upp luften i uterummet och bygger på så sätt upp värme som varar även efter det att du stängt av fläkten. Värmefläktar finns att köpa med olika effekt och styrka beroende på vad du har för behov.

Ljudnivå och energiåtgång
En värmefläkt låter betydligt mindre än t ex byggfläktar och kan ofta vara påslagna även när du befinner dig i rummet utan att du störs av ljudet. En byggfläkt är ofta mer kraftfull för att den snabbt skall värma upp större utrymmen och låter därför desto mer. Energiåtgången står i direkt relation till vilken effekt fläkten har, 1000 W innebär att den drar 1 KWh/h.

Termostat och frostvakt
Vissa värmefläktar har även termostater och kan därmed reglera värmen i uterummet till ett önskat värde och kan ofta fungera som frostvakt. Då kan du ställa in att du vill hålla en jämn temperatur i rummet eller så att temperaturen inte sjunker under 5 grader till exempel. Många uterumsleverantörer rekommenderar värmefläktar som ett bra, prisvärt och effektivt sätt att värma upp vid behov.

Se upp för konvektorelement!
Det finns också värmeelement, s k konvektorelement, som är både kraftfulla och ofta billiga i inköp. Var dock noga med att se så att de passar för det fuktiga klimatet i uterummet, en del lämpar sig bara för inomhusklimat. Var noga med säkerheten i uterummet vad gäller all el! Värmefläkten på bilden kommer från Honeywell och heter HZ-500E, har en effekt på 2000 W samt tre temperaturinställningar. Värmefläkten har även inbyggd frostvakt och en mycket låg ljudnivå på endast 39 db. Finns att köpa hos tretti.se, pris drygt 500 kr.

Skorstensfria spisar

Slipp bygga skorsten
Om du inte vill eller har möjlighet att installera en braskamin med skorsten så finns det många skorstensfria spisar som alternativ. Levande eld är både vackert, värmande och stämningsfullt, och nuförtiden finns en mängd nya bordskaminer, golvspisar och vägghängda kaminer att välja på. Dessa är även populära i lägenheter där man inte får installera skorsten av olika anledningar. Skorstensfria kaminer finns i en mängd olika varianter och design. Skorstenfria spisar har blivit lika enkla att inreda med som vilka möbler som helst.

Drivs med bioetanol
De flesta skorstensfria spisar drivs med bioetanol vilket gör dem till ett miljövänligt och hälsosamt alternativ. Vid förbränningen av bioetanol bildas endast koldioxid och vattenånga som är helt ofarligt att andas in.

Kan placeras varsomhelst
Att elda med etanol är också helt luktfritt och rökfritt och kan på så sätt placeras varsomhelst i ett hem. Etanolkaminer är lätta att släcka snabbt, bara lägg ett lock över elden så slocknar den snabbt. Var dock noga med att aldrig elda med annat bränsle än vad tillverkaren rekommenderar.

Inga tillstånd eller bygglov behövs
För att installera och använda en skorstensfri spis behövs inga tillstånd eller något bygglov. Ofta är de gjorda i en lätt konstruktion så att de är enkla att flytta runt. Även om skorstenslösa kaminer avger värme, en del med rejäl effekt, så är de i första hand gjorda för att höja mysfaktorn hemma. De är inte lika effektiva som tex en värmefläkt eller infravärme men desto vackrare och mysigare och kan fungera som ett bra komplement i ett uterum. Det finns billiga modeller som bara kostar några hundralappar så din investering för att njuta av härliga lågor behöver inte vara så kostsam.

Förbränning och bränsleåtgång
Hur mycket förbränner de per timme? Detta beror helt på vilken effekt spisen/kaminen har men generellt sett kan man räkna med att 1 liter bioetanol räcker till 2-4 timmars förbränning vilket motsvarar ca 10-15 kr per timma.

Gasolvärmare för uterum

Snabb värme
En gasolkamin kan vara ett annat bra alternativ för dig som vill värma upp uterummet snabbt. De flesta gasolkaminer har en effekt på omkring 4000 W vilket gör att du snabbt har värme när du behöver det. I gasdrivna värmare finns en standard-gastub, en gaslåga som värmer luften och en fläkt som fördelar den värmda luften ut i rummet.

Olika värmelägen och koldioxidvakt
Se till att köpa en modell som har olika värmelägen så att du själv kan kontrollera hur mycket gas den drar och att den också har en koldioxid-vakt som slår av kaminen om syrenivån i rummet kommer under det tillåtna värdet.

Förbrukar syre ur luften
En nackdel med gasolvärmare är att eftersom det finns en brinnande låga så förbrukas också fukt och syre i luften, varvid luftfuktigheten i uterummet sjunker. Detta kan vara både bra och dåligt men risken är att luften blir torr vilket de flesta växter tycker illa om. En fördel med lite torrare luft är att möbler och textilier får en längre livslängd när risken för mögel miskar i takt med att luftfuktigheten sjunker. Men det beror såklart helt på hur ofta du vill värma upp ditt rum.

Generellt är det så att mögel trivs och tillväxer när den relativa fuktigheten ligger över 60 %, och successivt dör om den ligger under. I ett uterum som används som växthus kommer den relativa fuktigheten att ligga avsevärt över 60 %, vilket kan vara bra att tänka på.

Uterum värmepump

En luftvärmepump kan vara en bra lösning i ett uterum, som ett alternativ till golvvärme. En luftvärmepump är dock inte snabbstartad som många tror. Golvvärme är trögstartad men blir energieffektiva när systemet väl värmt upp rummet, en luftvärmepump fungerar ungefär likadant. Det kan alltså ta alltifrån några timmar till 1-2 dygn för pumpen att skapa önskad temperatur, beroende på hur du har isolerat och hur pass kallt det är ute.

Håller temperaturen effektivt
En värmepump är framtagen för att hålla en viss temperatur så effektivt som möjligt, den är alltså inte snabbstartad. Man skall också veta att luftvärmepumpar inte är lika värmesäkra som el, el håller ju alltid varmt, men blir det för kallt ute så kan det hända att luftvärmepumpen inte klarar att hålla temperaturen och då finns ingen backup. Golvvärmen är en stabilare lösning men i längden blir värmepumpen troligen en hel del driftsnålare.

Komforten i uterummet
Väljer du värmepumpen så blir golvet kallt eftersom den sitter på väggen och fördelar värmen med en fläkt. Komforten i uterummet blir skönare med golvvärme och dessutom slipper du surret från värmepumpen inne i uterummet (ca 30-40 db). Föredrar du en energieffektivare lösning så är värmepumpen (beroende på val av pump) ofta ett bättre val i längden, men som vi sagt tidigare är det flera faktorer som spelar in – var du bor, hur kalla vintrarna är, hur du isolerat hela konstruktionen samt val av pump.

Ventilera i uterummet A & O

luftventil-uterum
Ventilation av uterummet är väsentligt för att få bort fukt och värme. Många tillverkare av uterum har olika lösningar för detta. Erfarenheten säger att takfönster ofta är orsaken till vattenläckage. Enbart detta gör att vi rekommenderar andra lösningar för nödvändig ventilation, t ex öppningsbara fönster/luckor i uterummets ytterväggar. Om du placerar dessa i överkant, skyddade av takutsprång, så skyddas de mot att det regnar in.