12 olika golv till uterum: läs vår stora guide!

I den här artikeln tittar vi på följande uterumsgolv:

  • Stengolv
  • Klinker
  • 6 olika typer av trägolv
  • Laminatgolv
  • Linoleumgolv
  • Bambu
  • Korkgolv
  • Uterumsmatta

uterum golv
Golv uterum. Bild: Vi i villa

Alla golvmaterial passar inte i uterum

Det är inte alla typer av golv som passar i ett uterum eftersom det råder stora svängningar i temperatur och fuktighet under årstiderna. Temperatur och fuktighet skiljer sig även mycket under ett dygn, särskilt på sommaren då det kan vara mycket varmt i rummet när solen ligger på, för att sedan kylas ned och bli fuktigare under natten.

Ta hänsyn till barn och djur
Du bör välja uterumsgolv utifrån hur rummet skall användas. Om du har barn, husdjur osv. bör ett uterum golv vara tåligt, stadigt samt lätt att hålla rent.

 

*JUST NU* fina RABATTER på uterum från Skånska Byggvaror

 

Viktigt ang. golvet och grunden!

En annan viktig aspekt gällande golvet är hur du har byggt grunden. Att bestämma sig för vilken typ av golv du skall lägga i uterummet bör göras tidigt i planeringen eftersom det har betydelse för hur själva grunden skall byggas och isoleras. Om du tex. vill lägga in ett golv av natursten, så läggs detta i bruk. Dvs. bruk + sten blir ca 5-7 cm högt.

När du byggde grunden måste du alltså ha kalkylerat med den extra tjockleken som golvet bygger. Höjdnivån på grunden + tjockleken av golvet bör vara lika med golvnivån i anslutande rum i din befintliga byggnad (om uterummet byggts i direkt anslutning till huset) eller ett fullt, eller möjligen flera, steg (14-17 cm) lägre än golvnivån inne.

Stengolv/natursten i uterum

kalksten-uterumsgolv   skiffer2-golv-i-uterum    skiffer-golv-uterum    kalksten-golv-i-uterum

Bilder från Stonefactory.se

Natursten är ett mycket bra golvmaterial och läggs i bruk, dvs. bruk + sten som blir ca 5-7 cm tjockt. Du kan välja sågad natursten, dvs. kanterna är raka, eller med naturligt huggna kanter, med oregelbundna sidor på stenarna. Därmed blir fogarna ett karakteristiskt mönster, där du lägger stenarna som ett pussel. Typiska stentyper är skiffer, granit och kalksten. Sten är oerhört vackert och kommer med tiden bara att bli bättre och vackrare. Stengolv har få nackdelar men tappar du glas eller porslin på golvet så går de sönder. Golvvärme fungerar utmärkt under stengolv.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

bok-uterumVill du veta mer?

Läs svaren på de vanligaste frågorna som blivande uterums-ägare har: Klicka här >>

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Uterum klinker 

klinker-golv-till-uterum    klinker-uterum-golv    klinker-uterumsgolv    klinker-golv-uterum
Bilder från Stonefactory.se

Fördelarna med klinker i uterum
Då uterummet befinner sig i gränslandet mellan inne och ute väljer många att lägga klinker som golv eftersom det är tåligt. Kanske kommer du att vandra ut och in med jordiga skor då och då, om gräset är fuktigt och blött, drar du lätt med dig smuts in och det är inte alltid som skorna åker av varje gång. Om du har småbarn eller t ex. en hund så är klinker ett bra alternativ, det är helt enkelt lätt att hålla rent och tål mycket slitage. Klinker suger dessutom inte upp vatten och fukt och är lätt att hålla fläckfritt.

Bästa valet för golvvärme
Keramiska plattor, dvs. klinker, är ett utmärkt val för uterum där man planerar att lägga in golvvärme. Det leder och lagrar värme på ett mycket effektivt sätt och hjälper till att hålla nere energikostnaderna. Alla klinker tål dock inte golvvärme så kom ihåg att fråga i butiken innan du bestämmer dig. Det är också viktigt att välja klinker som tål frost. Om du väljer att lägga in golvvärme är det viktigt att grunden är väl isolerad, annars blir elräkningen inte rolig.

Säkert, miljövänligt & halkfritt
Keramiska plattor är också bra ur ett säkerhetsperspektiv eftersom de inte brinner och därmed inte leder branden vidare till andra material. Inga giftiga gaser bildas om det skulle börja brinna till skillnad från plastmattor som avger mycket farliga ämnen för människor. Andra fördelar är att keramiska material är miljövänliga och halkfria i allmänhet.

Nackdelar med klinker i uterum
Nackdelar med klinker är att de blir kalla om du inte har någon golvvärme installerad. Ett kallt golv kan vara skönt när det är mycket varmt eftersom det hjälper till att hålla nere temperaturen i rummet, men på vår och höst behövs uppvärmning eller skor på fötterna. Klinker ger ett lite mer exklusivt intryck till än vad t ex ett trägolv gör men kan också upplevas som slamrigt då det inte är speciellt ljupdämpande.

Keramiska plattor är ett samlingsnamn för klinker, kakel, mosaik, terrakotta-plattor samt alla andra plattor gjorda i keramiska material.

Trägolv i uterum

trägolv uterum

Många drömmer om att lägga in trägolv i uterummet, detta är förståeligt eftersom det är ett naturligt material och ger ett vackert och levande intryck. Men ett vanligt obehandlat trägolv lämpar sig inte för miljön i ett uterum. Trä tenderar att svälla och krympa vid de fukt- och värmeväxlingar som ett uterum är starkt utsatt för. För dig som ändå vill satsa på trä så finns det lösningar.

1. Värmebehandlat trä

Trä som är värmebehandlat genomgår en kemisk förändring vilket ger mer värme- och fukttåliga egenskaper. Metoden är utvecklad i Finland och värmebehandlat trä är vanligt i bastumiljöer, badrum och till golv i fuktiga miljöer. Det står även emot angrepp från mögel och rötsvampar bättre. Du skall dock veta att träets hållfasthet blir försämrad, så värmebehandlat trä skall aldrig användas till bärande konstruktioner. Värmebehandlat trä behåller sin formstabilitet även i fuktiga miljöer vilket gör det något lämpligare för vårt ändamål. Golvet på bilden kommer från Thermowood.

2. Tryckimpregnerat trä

Tryckimpregnerat trä är behandlat med kemikalier för att stå emot röta, mögel och parasiter som annars bryter ned träet. Tryckimpregnerat trä är vanligt då man bygger för utomhusmiljöer där man vill slippa underhåll, t ex altaner utan tak. Det är viktigt att veta att tryckt trä inte skall användas i inomhusmiljöer eftersom det avger gaser och kemikalier ut i luften. Använd alltså aldrig tryckt trä till uterummets inneväggar eller golv.

3. Tropiska träslag

cedertra-uterum

Trä som har vuxit i tropiskt klimat är av naturen väl anpassade för fukt- och temperaturväxlingar. Utemöbler görs ofta i teak eller akacia för att öka livslängden på möblerna då de står emot röta mycket bra. Tropiska träslag lämpar sig bra även som golv i uterum men det är självklart ett betydligt dyrare alternativ. Tänk också på att ta reda på träets ursprung så att det kommer från ett godkänd plantage och inte från regnskogsskövling. Trä med vidimerat bra egenskaper är cederträ, mahogny, m fl. Dessa har naturliga hartser/oljor som står bra emot stora temperatur-och fuktskillnader.

4. Hardwood

Hardwood är konstruerat av lager av plywood som toppas av ett lager hårt träslag, tex ek, akacia eller körsbär. Lager-på-lager av trä gör det mer formstabilt och mer tåligt för temperatur- och fuktskillnader och kan därför vara ett alternativ. Hardwood är mer beständigt än laminatgolv och ger ofta ett vackrare intryck.

Träkänsla utan risker
Med hardwood kan du få den träkänsla och utseende du önskar men ändå ha ett tåligt och anpassat golv.

Nackdelar
Det finns dock nackdelar med golv i hardwood, det är ett dyrt alternativ och relativt krångligt att installera. Hardwood kan också krympa med tiden vilket kan ge upphov till sprickor i träet.

5. Syntetiskt trä

Syntetiskt trä börjar ta marknadsanderar från övriga trallvirke, inte så mycket för sina stora estetiska värde utan för att underhållet i praktiken är obefintligt. Denna trall är ett kompositmaterial bestående av återvunnet trämaterial blandat med plaster, mm. Materialet sväller/krymper inte, tål fukt och vatten, missfärgas inte, osv.

Detta kan vara ett riktigt gott alternativ för dig som vill ha känslan av trägolv uterum men slippa allt jobb och de risker det medför.

6. Laminatgolv i uterum

Generellt sett ett dåligt val i uterum
Idag går det att hitta många billiga laminatgolv på marknaden, tex på Byggmax, och många frestas att använda detta som golv i uterummet. Generellt sätt är detta ingen bra idé – laminatgolv är mycket fuktkänsliga och expanderar/krymper rejält vid skillnader i temperatur och luftfuktighet.

Följ tillverkarens anvisningar
Om du ändå väljer att lägga in laminat i uterummet så var noga med att följa tillverkarens anvisningar för hur stor glipa du bör lämna i kanterna eftersom golvet lätt reser sig om det inte får tillräckligt med plats.

Ej halkfritt
Tänk också på att laminat tenderar till att blekna om det blir utsatt för starkt solljus i ett uterum, och det är inte speciellt halkfritt, vilket är en nödvändighet i ett rum där du går ut/in hela tiden.

Banner-bygga-uterum-bok

Linoleumgolv

Fördelarna med linoleum
Linoleum är ett naturmaterial-golv som är mycket tåligt och har många bra egenskaper. Det säljs ofta på rulle och är lätt att själv kapa till med en vass kniv till önskad storlek. Linoleumgolv är billigt och finns i många olika färger och mönster, det är lätt att städa av och tål smuts och slitage bra.

Bra för växtälskaren
Om du planerar att ha mycket växter i rummet är detta ett bra alternativ då det inte absorberar något vatten.

Tänk på underlaget
När du lägger in ett linoleumgolv är det mycket viktigt att underlaget är perfekt platt och helt rengjort för att resultatet skall bli bra. Varje ojämnhet kommer att synas annars.

Lämpar sig bra för golvvärme
Linoleum fungerar bra som golv om du planerar att installera golvvärme under. En nackdel är att linolium kan vara känsligt för tunga föremål, tex tunga utemöbler, och ge bestående märken i golvet. Vissa golvtyper är också känsliga för solljus och kan skina ur en smula.

Bambugolv

Ett golv med många fördelar
Bambu är ett hårt och tåligt gräs som växer snabbt och når sin fulla längd på bara 5 år. Bambu är ett fantastiskt material på många sätt, det är flera gånger starkare än ek, hårt och slitstarkt, miljövänligt och förnyelsebart. Bambu kräver mindre underhåll än våra skandinaviska träslag och passar utmärkt för allergiker och astmatiker eftersom bambu har antibakteriella egenskaper som skyddar träet mot parasitangrepp.

Fukt och värmetåligt
Bambu är fukt- och värmetåligt och passar utmärkt både för inomhus- och utemiljöer. Bambu krymper och sväller precis som andra träslag men i betydligt mindre omfattning vilket gör det mer lämpligt för uterum.

Korkgolv

Många fördelar
Golv gjorda i kork var populära på 70-talet men har nu fått en come-back eftersom det är ett miljövänligt, naturligt och förnyelsebart material. Korken har också många andra fördelar – det är isolerande och därmed varmt att gå på, det är slitstarkt trots sin mjuka yta, det är stötdämpande och tyst, dessutom helt underhållsfritt.

Finns i många färger och mönster
Idag finns moderna korkgolv i en mängd färger och mönster, en del är gjorda som klickbara laminatgolv och de passar inte för uterum då träfiberskivan under laminatet sväller och krymper vid värmeväxlingar. ”Massiva” korkgolv passar bättre för uterum.

Uterumsmatta / heltäckande matta

uterumsmatta-uterum-matta
Plastmatta, eller en s k uterumsmatta, är direkt olämpligt att klistra på ett betonggolv som ligger direkt på marken på grund av att den är alldeles för tät. Den tillåter inte fukt i plattan att utdunsta uppåt och neråt har du isolerat med cellplast som också är tät. Därmed stänger du inne en massa fukt som inte kan ta vägen någonstans. Betongen klarar detta men påverkan på ovanliggande konstruktioner är tveksamt och risken för att mögel och andra svampar växer är överhängande.

 

Välj golv med tanke på grunden

Fuktproblematiken är orsaken till att du skall välja ytskikt och läggmetoder för dessa som är fuktgenomsläppliga, särskilt om du gjutit en betongplatta. På så sätt torkar plattan ut, även om det tar tid. En uterum matta är inte fuktgenomsläpplig som golv uterum.


Nästa steg

Läs mer om att välja rätt glaspartier i nästa artikel.