Orangeri – platsen där både du och dina växter stortrivs

Mellan 1600-1800-talet byggdes det många orangerier i bottenplan på lite mer fashionabla byggnader runt om i Europa. Namnet kommer från dess användningsområde, nämligen en plats där exotiska växter som tex citrusträd kunde leva och övervintra trots kalla vintrar.

orangeri
Växthus orangeri. Bild: Skånska Byggvaror.se

Orangerier, historiskt

Orangerier härstammar från renässansens Italien där glaskonsten var så pass utvecklad att man kunde tillverka tillräckligt stora mängder platt och genomskinligt glas. Orangerier var först byggda som ett exotiskt rum och var en del av huset som ritades in av arkitekten. Därför hade de till en början inte genomskinligt tak utan delade tak med resten av huset. Det var först på 1800-talet som taken blev genomskinliga och var gjorda i glas.

Ett orangeri blev en symbol för rikedom och status och det finns många vackra byggnader bevarade från den här tiden, speciellt i England. Man kan säga att de är föregångare till dagens växthus.

 

Banner-bygga-uterum-bok

Varför ett orangeri?

Idag byggs orangerier av samma anledning som förr, att man vill skapa en oas för exotiska växter som inte tål vårt nordiska klimat. Med ett orangeri kan man skapa ett helt annat klimat som gör att du kan ha tex. olivträd och citrus växande utan problem. Man kan säga att ett den här typen av byggnad är en kombination av en inglasad uteplats och ett växthus, ett ”växthus orangeri” skulle man kunna säga. En plats där både du och dina växter trivs att vara helt enkelt.

Uppvärmningen är central för dess namn eftersom det krävs isolering och en värmekälla för att skapa det önskade klimatet under vinterhalvåret. Omkring 10 grader räcker för att olivträd och citrus skall må bra.

 

*JUST NU* fina rabatter på uterum från Skånska Byggvaror

 

bygga orangeri
Bild: Casavik

Idag är det inte så stor skillnad på växthus och orangerier rent utseendemässigt, till skillnad från förr då orangerierna ofta var stora, arkitektritade byggnader.

Orangeri bygga själv

Ett orangeri kan byggas som en fristående byggnad eller integreras med ett befintligt hus, det är bara tycke, smak och användningsområde som avgör. Fördelen med att bygga det i anslutning till huset är att du kan gå ut i rummet utan att bli blöt om det regnar och blåser. Det blir lite mer lättillgängligt vilket oftast gör att du använder rummet mer.

Om du bygger det i huvudsak för växternas skull så gör det inte för litet – risken att du själv vill få plats med stolar och bord är stor och då kan tex. ett avlångt och smalt rum vara begränsande.

Bygga orangeri av gamla fönster

Att bygga ett orangeri av gamla fönster kan bli riktigt fint och personligt. Att fönstren har olika storlek kan göra bygget lite mer komplicerat men desto roligare och mer intressant slutresultat. Se till att renovera fönstren innan du påbörjar bygget genom att skrapa, kitta och måla dem. Då håller de länge.

Om du har hittat fönster som inte har något glas i sig, eller där glaset är trasigt, kan du be en glasmästare att sätta i nytt fönsterglas åt dig. En glasmästare kan också hjälpa till med att kitta fönster.

Att bygga eget orangeri kan bli ett riktigt roligt projekt, på Blocket kan du hitta mycket begagnat byggmaterial och med lite händighet och fantasi kommer du långt.

 

bygga-orangeri-av-gamla-fonster
Orangeri inspiration. Bild: Västerhage, Styleroom

Ökad fuktighet med växter

Ett uterum blir verkligen vad du själv vill göra det till och det finns inget som säger att i ett orangeri har man bara växter eller i ett uterum skall det vara si eller så. Du bestämmer.Men du bör komma ihåg att växter innebär betydligt högre luftfuktighet och därmed finns en markant ökad risk för kondens och mögelbildning. Du bör räkna med att luftfuktigheten kommer att vara hög hela tiden, minst 60%.

Sörj för god luftväxling
Om du bygger orangeriet för att förvara växter i så behöver du bygga 25-30 kvm för god luftväxling. Du behöver också kunna vädra lätt så att du inte drabbas av svampar och mögel som förstör miljön, dessa är ofta svåra att bli av med när de väl fått fäste.

Möbler och inredning i plast & gjutjärn
Om du har mycket växter i rummet så är det en bra idé att ha möbler av plast eller gjutjärn och att ta in dynor och andra textilier när du inte använder dem. Annars blir de fuktiga och möglar snabbt.

Att ha tillgång till vatten på ett enkelt sätt är mycket användbart eftersom det lätt blir många vändor med vattenkannan om du inte har en trädgårdsslang. Trädgårdsslang fungerar utmärkt att vattna med kom ihåg att det inte fungerar på vintern för då kan ledningarna frysa sönder.

Skydda växterna mot kyla och vind
Om du inte bygger orangeriet i anslutning till ditt hus är det smart att bygga en tegelvägg i norrgående riktning för att skydda mot kyla och vind. Inuti rummet kan du putsa tegelmuren vit för att reflektera ljuset så mycket som möjligt. Ofta har man stora, öppningsbara glasdörrar och fönster i söderläge så att man kan reglera temperaturen under riktigt varma och soliga dagar. Taket kan göras både som sadeltak eller pulpettak, dvs platt eller lutande, allt efter dina önskemål.

Skapa ett utekök
En rolig idé kan vara att skapa ett utekök i orangeriet. Dra in vatten och skapa en diskbänk plus arbetsbänk så kan du med hjälp av dina nyskördade grönsaker förbereda enklare sommarmåltider och njuta av dem i skuggan av ett citrusträd. En underbar känsla av medelhavsklimat!

Med lite fantasi och hjälp från en arkitekt eller uterumsleverantör kan du skapa en mycket vacker orangeri-byggnad som blir som en juvel i trädgården och en källa till glädje under många år framöver.

Artiklar:
Vinterträdgården, för användning året runt
Lusthuset – trädgårdens juvel

Kommentarer

 1. Tomas Svensson säger:

  ”Allt om uterum och växthus” kanske borde egentligen heta: ”Något om uterum och växthus” För detta är ett stort och omfattande område som få har riktigt grepp om, inte ens arkitekter och uterumsleverantörer. Bäst kunskaper om glasade miljöer och dess komplicerade klimatväxlingar finns hos fackfolk inom yrkesodligen under glas.
  Annars på det hela taget relativt god och vederhäftig information, med några undantag.
  Tegel skall man vara ytterst försiktig med i byggnader, särskilt i väggytor som inte har bostadens högre isoleringsgrad. Dessutom kan högre luftfuktighet finnas i glasade sammanhang och som ofta är eftersträvansvärd för människors luftrör och underlätta växternas vatten upptag. Växthus arbetare brukar exempelvis ”aldrig bli förkylda” påstår en del.

  Det går att använda tegel om man bygger med luftspalt och fuktspärr och isolerar väl. Ett arbete som dessutom kräver omsorg. Varmare fuktig luft skall aldrig kunna vandra in bruk eller tegel och där kondensera och frostspränga. Se till att få garanti.

  Att luftfuktigheten är hög ”minst 60 %” är skrivet av någon som inte odlar året om i ett isolerat glasat rum. Sanningen är att luftfuktigheten inte främst beror på växtligheten, utan en rad andra delvis samverkande parametrar. 1.Vilken temperatur som hålls i det glasade utrymmet. 2. den aktuella luftfuktigheten utomhus. 3. isoleringen av det glasade utrymmet. 4. hur stor luftväxling som förekommer. 5. om luften inne hålls i rörelse eller på annat sätt kan motverka daggbildning, exempelvis kan man genom avfuktare lätt få torrare luft.

  Ser man detta på ett mer generellt sätt, är luftfuktigheten huvudsakligast kopplat till utomhusklimatet. Det rådande utomhusklimatet förstärks under glas. Är det fuktigt ute vill det gärna bli ännu fuktigare inne. Är det torrt ute vill det gärna bli ännu torrare inne.

  Från sensommaren och ända fram till vårvintern råder i allmänhet en högre luftfuktighet utomhus, ofta 70-100 %. Luftfuktigheten blir lätt ännu högre inne, särskilt vid fallande temperatur. (risk för daggbildning eller så kallat nedfall)
  Jag rekommenderar avfuktare med automatik som dessutom delvis kan ersätta annan uppvärmning. Då slipper man också passa textilier och dynor, eller tänka på möbler av trä eller trädetaljer som regelverk, listverk, dörrar och karmar som kan få mögelangrepp. Limträ i övergångar mellan torra, varma och fuktiga, kalla delar skall man vara försiktig med. Givetvis kan man låta luft från en bostadsdel, som är torr, passera den glasade delen och åter tas in i bostaden för att jämna ut ytterligheterna i klimat som det ofta handlar om. Detta är ett intressant område inte minst ur energi- och koldioxidsynpunkt samt filtrering av ohälsosamma gasalstrande material i hemmet, men som är för långt att utveckla i detta sammahang.

  Med början under vårvinterns högtryck i februari-mars råder ofta ett motsatt utomhusklimat. Det vill säga: Utomhusluften är torr, ofta under 50 % ibland bara 20% eller lägre, när denna ännu relativt kalla luft värms upp blir luften ännu torrare. Luftfuktigheten kan bli extremt låg inne, hur mycket växter man än har. Luftbefuktning och att hålla låg inomhus temperatur är gynnsamt och motverkar den torra luften. Att befukta luft är dock mycket svårare än att torka upp luft, rent praktiskt. Torr luft innebär risk för att spinnkvalster uppträder på växtlighet på ett sätt som kan ge stora problem.
  Växterna i övrigt liksom människors luftvägar mår för övrigt heller inte bra av den torra luften. Sammanfattningsvis skall man vara tacksam om man kan hålla en relativt hög luftfuktighet, men hålla den på rätt sida, det vill säga innan daggbildning inträder. En mindre damm med rinnande vatten ger ett litet tillskott, liksom mer växter. Man kan givetvis befukta luften genom att sprida vattendimma. Här finns olika tekniker. Detta är dock tämligen ineffektivt och måste pågå mer eller mindre kontinuerligt om luftfuktigheten skall hållas upp under dessa förhållanden.

  Vidare står: Bygg 25-30 kvm. för god luftväxling. Byggnadsytan påverkar givetvis inte luftväxlingen, som bara kan fås genom att släppa ut förbrukad luft och tillföra ny. En större luftvolym är däremot gynnsam genom en större tröghet. Det vill säga att temperaturväxlingarna inte blir lika snabba. Detta har givetvis inte bara med golvytan att göra, utan den totala luftvolymen. Med ökad takhöjd kompenseras mindre golvyta. Stor takhöjd, som överhuvudtaget inte omnämns, är det mest betydelsefulla för ett behagligt klimat i glasade rum. Genom att temperaturen alltid är avsevärt högre ett par meter över golv, kan man under solvärmeperioden, mars-september, ofta få för hög temperatur om man inte kan öppna ordentligt i tak och i flera vädersträck. Med högre takhöjd lägger sig ”värmekudden” högre upp i rummet och man får avsevärt lättare få rätt temperatur en eller två meter över golv. Det är svårt att endast med hjälp av fläktar fördela värmen, varm luft stiger. Bygg ordentligt högt! Gärna lika brett som långt eller med cirkulär, rund form. Vidare öppningsbara ytor. Ventilation med tilluft vid gavel golvnivå och frånluft vid motstående gavelnock som bör vara klimatstyrt hör till det viktigaste om man vill få en trivsamt och behagligt rum att vistas i. Har du mark som sluttar som du tänker jämna av? Bygg gärna på kuperad mark och glasa in sluttningen, då får man lättare luftväxling med självdrag och en mer spännande inomhusmiljö med möjlighet till vackrare inredning. Universeum i Gbg och delar av Botaniska Trädgårdens växthus i Gbg. är exempel på glasade sluttningar med varierande lutning.

  Artikeln innehåller rådet att ha stora öppningsbara partier i söderläge att kunna öppna. Att öppna endast i det varmaste väderträcket är ett tveksamt råd om man vill bli av med överskottsvärme.
  Det är tvärdrag genom det glasade utrymmet som gäller, med öppningar i tak och olika vädersträck, ibland behövs dessutom beskuggning om taket är glasat, särskilt med vanlig eller låg takhöjd. Kanalplast ger ljusdiffusion( viss avbländning) och ger i 50 mm tjocklek ge oftast bättre isolering än glas.
  Har man öppningsbara ytor åt olika håll kan dessa göras något mindre och blir lättare att få tättslutande, trots ökad luftväxlings kapacitat och rummet blir varmare under vinterstormar då det kan vara svårare att hålla upp temperaturen. De öppningsbara ytorna skall således vara placerade där de ger mest nytta, då kan dessa vara av mindre storlek vilket ger bättre värmekeonomi och lägre kostnader då stora öppningsbara välisolerade glasningar är särskilt dyra.

  Slutligen kan det vara på sin plats att nämna att om man skall odla växter där bladfällning inte sker under vintern krävs konstbelysning, exempelvis för citrusväxter och nerium för att nämna några av de så kallade medelhavsväxterna och merparten av de tropiska växterna. Jag skall inte gå in på konstbelysning närmare, men det är enligt min uppfattning en nödvändighet om du vill ha växter som är vackra och friska särskilt om inte taket är ljusgenomsläppligt.(glas eller kanalplast) Konstbelysningen används huvudsakligen under uppvärmningsperioden och ersätter delvis annan uppvärmning. Mycket har sagts i denna kommentar, men är bara en ringa del av de insikter som först efter man har byggt och lever i detta rum kommer till medvetande hos uterummets- eller växthusrummets ägare. Jag är förvånad över så många de glasade miljöer som är byggda helt utan tanke på att fungera så väl som möjligt för sitt ändamål.

Lämna en kommentar

*