Orangeri – platsen där både du och dina växter stortrivs

Mellan 1600-1800-talet byggdes det många orangerier i bottenplan på lite mer fashionabla byggnader runt om i Europa. Namnet kommer från dess användningsområde, nämligen en plats där exotiska växter som tex citrusträd kunde leva och övervintra trots kalla vintrar.

orangeri
Växthus orangeri. Bild: Skånska Byggvaror.se

Orangerier, historiskt

Orangerier härstammar från renässansens Italien där glaskonsten var så pass utvecklad att man kunde tillverka tillräckligt stora mängder platt och genomskinligt glas. Orangerier var först byggda som ett exotiskt rum och var en del av huset som ritades in av arkitekten. Därför hade de till en början inte genomskinligt tak utan delade tak med resten av huset. Det var först på 1800-talet som taken blev genomskinliga och var gjorda i glas.

Ett orangeri blev en symbol för rikedom och status och det finns många vackra byggnader bevarade från den här tiden, speciellt i England. Man kan säga att de är föregångare till dagens växthus.

 

Banner-bygga-uterum-bok

Varför ett orangeri?

Idag byggs orangerier av samma anledning som förr, att man vill skapa en oas för exotiska växter som inte tål vårt nordiska klimat. Med ett orangeri kan man skapa ett helt annat klimat som gör att du kan ha tex. olivträd och citrus växande utan problem. Man kan säga att ett den här typen av byggnad är en kombination av en inglasad uteplats och ett växthus, ett ”växthus orangeri” skulle man kunna säga. En plats där både du och dina växter trivs att vara helt enkelt.

Uppvärmningen är central för dess namn eftersom det krävs isolering och en värmekälla för att skapa det önskade klimatet under vinterhalvåret. Omkring 10 grader räcker för att olivträd och citrus skall må bra.

 

*JUST NU* fina rabatter på uterum från Skånska Byggvaror

 

bygga orangeri
Bild: Casavik

Idag är det inte så stor skillnad på växthus och orangerier rent utseendemässigt, till skillnad från förr då orangerierna ofta var stora, arkitektritade byggnader.

Orangeri bygga själv

Ett orangeri kan byggas som en fristående byggnad eller integreras med ett befintligt hus, det är bara tycke, smak och användningsområde som avgör. Fördelen med att bygga det i anslutning till huset är att du kan gå ut i rummet utan att bli blöt om det regnar och blåser. Det blir lite mer lättillgängligt vilket oftast gör att du använder rummet mer.
1 Bildgalleri 100 uterum

Om du bygger det i huvudsak för växternas skull så gör det inte för litet – risken att du själv vill få plats med stolar och bord är stor och då kan tex. ett avlångt och smalt rum vara begränsande.

Bygga orangeri av gamla fönster

Att bygga ett orangeri av gamla fönster kan bli riktigt fint och personligt. Att fönstren har olika storlek kan göra bygget lite mer komplicerat men desto roligare och mer intressant slutresultat. Se till att renovera fönstren innan du påbörjar bygget genom att skrapa, kitta och måla dem. Då håller de länge.

Om du har hittat fönster som inte har något glas i sig, eller där glaset är trasigt, kan du be en glasmästare att sätta i nytt fönsterglas åt dig. En glasmästare kan också hjälpa till med att kitta fönster.

Att bygga eget orangeri kan bli ett riktigt roligt projekt, på Blocket kan du hitta mycket begagnat byggmaterial och med lite händighet och fantasi kommer du långt.

 

bygga-orangeri-av-gamla-fonster
Orangeri inspiration. Bild: Västerhage, Styleroom

Ökad fuktighet med växter

Ett uterum blir verkligen vad du själv vill göra det till och det finns inget som säger att i ett orangeri har man bara växter eller i ett uterum skall det vara si eller så. Du bestämmer.Men du bör komma ihåg att växter innebär betydligt högre luftfuktighet och därmed finns en markant ökad risk för kondens och mögelbildning. Du bör räkna med att luftfuktigheten kommer att vara hög hela tiden, minst 60%.

Sörj för god luftväxling
Om du bygger orangeriet för att förvara växter i så behöver du bygga 25-30 kvm för god luftväxling. Du behöver också kunna vädra lätt så att du inte drabbas av svampar och mögel som förstör miljön, dessa är ofta svåra att bli av med när de väl fått fäste.

Möbler och inredning i plast & gjutjärn
Om du har mycket växter i rummet så är det en bra idé att ha möbler av plast eller gjutjärn och att ta in dynor och andra textilier när du inte använder dem. Annars blir de fuktiga och möglar snabbt.

Att ha tillgång till vatten på ett enkelt sätt är mycket användbart eftersom det lätt blir många vändor med vattenkannan om du inte har en trädgårdsslang. Trädgårdsslang fungerar utmärkt att vattna med kom ihåg att det inte fungerar på vintern för då kan ledningarna frysa sönder.

Skydda växterna mot kyla och vind
Om du inte bygger orangeriet i anslutning till ditt hus är det smart att bygga en tegelvägg i norrgående riktning för att skydda mot kyla och vind. Inuti rummet kan du putsa tegelmuren vit för att reflektera ljuset så mycket som möjligt. Ofta har man stora, öppningsbara glasdörrar och fönster i söderläge så att man kan reglera temperaturen under riktigt varma och soliga dagar. Taket kan göras både som sadeltak eller pulpettak, dvs platt eller lutande, allt efter dina önskemål.

Skapa ett utekök
En rolig idé kan vara att skapa ett utekök i orangeriet. Dra in vatten och skapa en diskbänk plus arbetsbänk så kan du med hjälp av dina nyskördade grönsaker förbereda enklare sommarmåltider och njuta av dem i skuggan av ett citrusträd. En underbar känsla av medelhavsklimat!

Med lite fantasi och hjälp från en arkitekt eller uterumsleverantör kan du skapa en mycket vacker orangeri-byggnad som blir som en juvel i trädgården och en källa till glädje under många år framöver.

Artiklar:
Vinterträdgården, för användning året runt
Lusthuset – trädgårdens juvel