Komplett Tak-Guide för Uterum

I den här artikeln går vi igenom följande taklösningar:

  • Kanalplast, olika tjocklekar och typer
  • Glastak , olika typer av glas och dess funktioner
  • Takpannor
  • Plåttak
  • Korrugerad plast
  • Olika taklutningar

uterum tak

När du planerar taket till ditt uterum är det flera faktorer som spelar roll för ditt val. Användning, funktion, plånbok och utseende skall falla samman i ett val av golv, väggar och tak. Inte alltid det lättaste och i den här artikeln reder vi ut begreppen och hjälper dig på vägen mot att välja en bra taklösning till ditt nya uterum.

Valet av tak grundar sig i hur du vill använda uterummet

Om du läst några av våra andra artiklar så märker du att många av de beslut som skall fattas på vägen grundar sig hur du vill använda ditt uterum, likaså valet av uterumstak. Vid det här laget borde du ha bestämt dig för vilken typ av uterum du skall bygga – om inte så rekommenderar vi att du läser artikeln Sommarrum eller vinterträdgård? först.

Taket är det som påverkar komforten och miljön inne i ditt uterum allra mest. Om du bygger ett tak över en uteplats eller ett enklare sommar-rum, där syftet är att få skydd mot mygg, väder och vind under sommarmånaderna, kan du lägga ett tak i kanalplast eller ett av glas. Dessa finns i många olika tjocklekar och med olika isoleringsförmåga. Bygger du däremot en ombonad vinterträdgård som skall vara uppvärmd året runt, krävs ofta mer isolering för bättre komfort och energieffektivitet. Läs om de olika alternativen nedan.

Planerar du att bygga ett tak med ett takfall (pulpettak) , ett brutet tak (sadeltak) eller mer komplexa taklösningar, t ex pyramidtak, brutet sadeltak, eller andra varianter? Flera faktorer spelar in, läs mer längst ned i artikeln.

Kanalplast till uterumstaket

Kanalplast är det vanligaste valet för tak till uterum och sommarrum. Kanalplasten kan även användas till vinterträdgårdar men det ger ännu bättre isoleringsförmåga att bygga ett tak med takpannor eller plåt för det ändamålet. Fördelarna med kanalplast är många – det är ett mycket slitstark och starkt material och ger inte upphov till glassplitter och skador på samma sätt som glas gör om det skulle gå sönder. Det har god isoleringsförmåga, väger mycket lite och är enkelt att montera.

Kanalplasten finns i olika tjocklekar, färg och transparens  beroende på vad du har för behov. Generellt kan man säga så här om tjockleken:

  • 10 mm passar tak till enklare sommarrum
  • 16 mm till vanliga uterum som värms upp ibland
  • 32 mm minimikravet för en vinterträdgård som skall vara varm året runt
10 mm, klar 16 mm, klar 32 mm, klar

Kanalplast kan du köpa på nätet hos Bygghemma.se, eller hos Byggmax.se men också i bygghandeln.

Välj plasttak efter energieffektivitet och genomskinlighet
Om du vill att ditt uterum skall bli mer energieffektivt är det smart att välja ett tjockare plasttak. Detta är dock bara nödvändigt om du planerar att värma upp ditt uterum ofta och under längre stunder. Värmer du upp med radiatorer någon gång ibland så räcker det med att följa anvisningarna ovan, då kan du lägga pengarna på andra delar istället.

När det gäller takets genomsynlighet så är det viktigt att välja rätt färg på plasttaket. Ett vitt tak gör att uterummet blir enormt ljust när solen ligger på, så ljust att du inte kommer att kunna sitta i rummet utan solglasögon. Det kan därför vara smart att välja ett opalfärgat kanalplasttak istället, det fördelar ljuset på ett annat sätt och det blir mer behagligt för ögonen.

Ett helt genomskinligt tak ger minst skydd mot solens strålar och du kommer att behöva ett invändigt solskydd för att inte ev växter skall brännas sönder. Möjlighet till skugga gör rummet mer behagligt att vistas i också. Även rökfärgad kanalplast ger ett intensivare ljus än opalfärgat. Tänk på att det blir en extra kostnad att montera ett skuggtak i uterummet, därför är det mer ekonomiskt att välja en färgad plast från början. Besök en uterumstillverkare för att avgöra vilken färg på takplasten du vill ha, väg för- och nackdelar.

Glastak till uterum

Ett glastak ger en stark känsla av rymd och att rummet försvinner ut i geografin, en känsla av att du befinner dig utomhus och det är ju detta som ofta är syftet med ett uterum. Glastaket ger också ett mer exklusivt intryck och smälter många gånger bättre in ihop med ditt befintliga hus då det också har fönster i glas.

Utvecklingen har verkligen gått framåt vad gäller glasets hållbarhet, isolerförmåga och energiegenskaper. Glas är ett betydligt mer ömtåligt material än plast och många väljer bort glas i uterummets tak av säkerhetsskäl. Då skall man veta att det idag finns härdat glas, som är 6-7 gånger starkare än vanligt glas. Tak över uterum görs ofta också som säkerhetsglas, dvs. om det skulle gå sönder så smulas det sönder i många små fyrkantiga bitar snarare än i stora vassa skärvor. Uterumstak finns med båda dessa funktioner som val, ofta som standard oavsett vilken isolerförmåga du väljer på glaset. Fråga runt bland uterumsleverantörerna så får du veta vad de har att erbjuda. Ett annat tips är att besöka Pilkingtons hemsida på Internet. Där kan du läsa det mesta om glas i olika funktioner. Du kan också använda Pilkingtons dataprogram för att kombinera olika egenskaper.

 

Glasets isolervärde, s k U-värde

När du köper fönster, glastak och glaspartier så anges glasets isoleringsförmåga med ett U-värde. Ju lägre värdet är desto bättre är isolerförmågan.

Det är smart att välja ett tak med bättre isolereffekt än väggarna eftersom värmen stiger uppåt och en stor del försvinner ut genom taket. Men det beror såklart på om du har behov av att hålla en jämn temperatur inne i rummet.

Det finns olika typer av glas för olika ändamål, med olika isoleringsgrad osv. Med enkelglas försvinner värmen snabbt ut i rymden och passar endast för enkla sommar-rum. Isolerglas har bättre isolerande egenskaper då det består av flera limmade glaslager med luft eller gas emellan. Energisparglas är belagt med en tunn metallfilm som reflekterar värmen nedåt i rummet, vilket minskar värmeförlusten. Solskyddsglas absorberar en del av värmestrålningen och gör att rummet inte blir stekhett. Läs mer om de olika glastyperna via länkarna till sidan om glasfakta.

Takpannor och plåttak

Ett isolerat traditionellt tak med takpannor eller plåt är det mest energieffektiva valet du kan välja för ditt uterum. Det ger helt enkelt bäst isolering och därmed minst värmeförlust. Ett heltäckande tak är också en bra lösning om du önskar att uterummet skall vara ett ljust rum men ändå ge skugga och skydd mot solens hetta.

Ett uterum med den här typen av tak kan också enklare byggas så att det smälter in i din befintliga husmiljö. Uterummet ser då ut som en naturlig förlängning på huset och inte som en utanpåliggande tillbygge. Självklart ger det inte samma känsla av att vara utomhus men det beror ju helt på vad du prioriterar och har för drömmar. 

Korrugerad plast

Om uterummet är oisolerat, t ex om det är byggt direkt på en oisolerad träaltan, behövs inte kanalplast eller glas i taket. Både glas och kanalplast är ett dyrare val och det räcker gott med korrugerad plast för detta ändamål. Självklart kan du välja kanalplast eller enkelglas om man tycker att det ger ett mer estetiskt intryck.

Taklutning: sadeltak, pulpettak eller valmat tak?

Taklutningen är viktig – dels för att taket skall få rätt funktion och avrinningsförmåga, dels för att det skall passa ihop med ditt befintliga hus.

Pulpettak

Ett pulpettak är den enklaste formen av uterumstak och passar bra för lite mindre rum. Ett pulpettak är platt men med en lutning åt ett håll på minst 5 grader, ännu hellre 10 grader. Fördelarna med ett pulpettak framför andra former  är att det är en enklare konstruktion, det är lätt att sätta upp och det går åt minsta material och blir därmed en billigare lösning. Ett pulpettak ansluter du lätt till din befintliga husfasad. Om du vill bygga ett större uterum med pulpettak kräver detta ofta speciella horisontella bärverk (takkonstruktion), t ex av stålbalkar eller limträ. Nackdelen med pulpettak är att de kan ge ett lite platt intryck men det är såklart en smaksak och beror helt på hur ditt befintliga hus ser ut.

Sadeltak

Ett sadeltak, dvs. ett tak som faller nedåt i två riktningar utifrån en mittlinje, är det mest klassiska taket vad gäller vanliga hus. Sadeltak kan byggas i olika vinklar men en lutning på minst femton grader rekommenderas för utseendets skull. Fördelen med sadeltak är att det ger ett mer enhetligt intryck om de byggs så att de smälter ihop med ditt befintliga hus. Sadeltak lämpar sig också bra för lite större uterum och konstruktionstypen medger olika tekniska lösningar för större sammanhängande ytor. Ett sadeltak ger mer rymd vilket kan ge en otroligt härlig upplevelse inne i uterummet. En liten nackdel är att det går åt lite mer material och en mer komplex konstruktion, med behov av ökad precession.

Det är mycket att tänka på när man skall bygga ett uterum och varje delmoment är lika viktigt i sig för att slutresultatet skall bli bra. Om du tycker att det blir för många beslut och du känner dig lite överväldigad av projektet, kan det löna sig att lämna ut projektet till en uterumsleverantör eller snickare. Om plånboken tillåter förstås.


Nästa steg

Läs mer om golv i uterum i nästa artikel.

Lämna en kommentar

*